Голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да

...
Голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да
Коментари Харесай

Проф. д-р Габровски за починалото дете: Вероятно става дума за остра инфекция

Голям проблем за незабавната медицина е това, че би трябвало да се взимат решения в доста къси периоди. Има една стратегия за близо 160 млн. лева, която изцяло би трябвало да промени образа на системата на незабавна помощ. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Николай Габровски, ръководител на Българското сдружение по неврохирургия и заместник-директор на болница " Пирогов ". Той разяснява и аргументите за гибелта на 3-годишното дете, което умря в столицата след обзор в три лечебни заведения.

Вижте и още във видеото.

проф. доктор Николай Габровски - ръководител на Българското сдружение по неврохирургия: Вероятно става дума за една остро протичаща зараза, която е довела до този резултат. Данните са ни първични, по тази причина не мога да взема мнение. Трябва да се види във всеки един от стадиите каква е повода да е пренасочвано. Факт е, че детето е обикаляло, допустимо е сътрудниците да са решили, че детето има потребност от някакво друго равнище на обслужване и компетентност, с което не разполагат. Затова не мога да съм безапелационен по случая.

Мисля, че всички осъзнаваме какъв брой значима част от опазването на здравето е незабавната медицина. Дори някои други съставни елементи да не работят съвършено, тя обезпечава този интервал от болестта, когато решенията в действителност зависят от минути, от секунди. Имаше към 500 участници във втория народен конгрес по незабавна медицина, доста огромна интензивност. Имаше хубава градивна атмосфера, тъй че това беше един сполучлив конгрес, разяснява проф. доктор Габровски.

Голям проблем за незабавната медицина е това, че би трябвало да се взимат решения в доста къси периоди. Има една стратегия за близо 160 млн. лева, която изцяло би трябвало да промени образа на системата на незабавна помощ. Програмата е европейска, обезпечава се през Министерството на здравеопазването. Става дума за всички съставни елементи, от една страна - смяна в незабавните центрове, чака се ремонт, който обгръща 29 лечебни заведения, над 30 незабавни центъра, над 70 филиала. Планирано е да се закупят и над 400 коли за спешна помощ. А също по този начин следва и образование на лекари, сподели още професорът.

По думите му в България се издават два пъти повече болнични спрямо останалите средноевропейски страни. Най-голям е казусът в дребните обитаеми места, където лекарите са подложени на експанзия, в случай че откажат да издадат болничен на пациент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР