Голям пожар възникна в Кресненското дефиле. Установено е, че огънят

...
Голям пожар възникна в Кресненското дефиле. Установено е, че огънят
Коментари Харесай

Военни и хеликоптер помагат за овладяването на пожара край Кресна

Голям пожар породи в Кресненското дефиле.

Установено е, че огънят е горящ покрай директния газопровод за Гърция.

Наблюдателна кула на Югозападното държавно дружество е записала бедствието в региона на село Мечкул, Благоевградско. Сигналът за пожара е подаден към 14:00 часа.

Към 16.40 часа стана ясно, че пожарът е навлязъл в смесена гора. Силният вятър в региона пречи на огнеборците да изгасят огнената буря.

 Силен горски пожар към Стара Кресна
Силен горски пожар към Стара Кресна

Местността е труднодостъпна и затруднява огнеборците

На мястото на пожара към този момент са пристигнали четири високопроходими пожарни автомобила. Към мястото пътуват и два екипа на " Пожарна сигурност ". Към мястото са ориентирани 25 пожарникари с шест пожарни и един аварийно-спасителен автомобил, тежка верижна машина за проправяне на просеки.

Огнеборците са изпратили искане към военните за подкрепяне на дейностите по гасенето на пожара. Доброволческите отряди от Симитли и Кресна също ще се включат в гасенето.

От Министерството на защитата оповестиха, че 38 военнослужещи с 5 профилирани машини от състава на Сухопътните войски са се присъединили в потушаването на огромния горски пожар в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград.

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет " Ми-17 " също ще окаже помощ за преодоляването на огнената буря. Вертолетът е изхвърчал в 16.58 ч. от авиобазата и се е отправил към региона на пожара.

Специализираната група от състава на Сухопътните войски е с началник старши лейтенант Веселин Станков.

 Снимка 309304
Източник:

 Пожарът в Стара Кресна е овладян
Пожарът в Стара Кресна е овладян

До края на деня се чакат и превалявания

Припомняме, в средата на месец юли в Кресненското дефиле, край Стара Кресна, също породи мощен пожар. Пламъците тогава обгърнаха и горски насаждения в региона.

Щетите от пожара в землището на Стара Кресна бяха големи - в резултат на бедствието бяха унищожени към 800 декара 50-годишна здрава гора.

В дейностите по гасенето на пожара участваха над 250 души -пожарникари, горски чиновниците, военни и доброволци. Най-разпространената версия за възникването на пожара беше човешка немарливост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР