Енергийна сигурност, надеждни доставки и безопасна експлоатация са преимуществата, които

...
Енергийна сигурност, надеждни доставки и безопасна експлоатация са преимуществата, които
Коментари Харесай

В АЕЦ "Козлодуй" вече са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво, произведено от американската "Уестингхаус"

Енергийна сигурност, надеждни доставки и безвредна употреба са преимуществата, които страната ни получава, откакто в пети блок на АЕЦ " Козлодуй " към този момент е заредено нов вид нуклеарно гориво, създадено от " Уестингхаус ".
 
 Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Източник: Zonanews  Представителят на Уестигхаус Представителят на Уестигхаус Източник: Zonanews  Димитър Главчев и Кенет Мертен Димитър Главчев и Кенет Мертен Източник: Zonanews
На територията на нуклеарната централа през днешния ден се състоя публична гала във връзка внедряването на различния вид гориво, на която участваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен и други публични лица.
 
 Кенет Мертен Кенет Мертен Източник: Zonanews  Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Източник: Zonanews  Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Официална гала във връзка внедряването на различния вид гориво Източник: Zonanews
Премиерът Главчев означи, че завършва стадий от един нескончаем развой, като още през 2009 година и 2010 година са стартирали първите диалози с " Уестингхаус ". Министър-председателят дефинира днешния ден като доста значим миг от развиването на българската нуклеарна енергетика, защото се реализира действителна диверсификация и отделяне от съвсем цялостната взаимозависимост от Русия.
 
 Димитър Главчев Димитър Главчев Източник: Zonanews  Валентин Николов и Димитър Главчев Валентин Николов и Димитър Главчев Източник: Zonanews
" Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни обезпечава тъкмо това – избор, който дава по-добри благоприятни условия при стопроцентова сигурност и сигурност ", означи още Главчев.
 
По думите му реализацията на този план е още една стъпка в одобряването на страната ни като предвидим сътрудник със значима роля за енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа.
 
 Владимир Малинов Владимир Малинов Източник: Zonanews
" За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ " Козлодуй " ще работи с различно гориво в осъществяване на цялостната стратегия на държавното управление и тактиката на България за диверсификация и сигурност в нуклеарната енергетика ", акцентира министърът на енергетиката Владимир Малинов.
 
Той увери присъстващите, че с построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " страната ще продължи целеустремено да следва своите цели, свързани с развиването на нуклеарната енергетика, чието произвеждане е беземисионно, вписващо се напълно в критериите на Европейски Съюз за Зелената договорка и налично за потребителите.
 
 Валентин Николов и Кенет Мертен Валентин Николов и Кенет Мертен Източник: Zonanews
Министър Малинов напомни още, че през март месец на актуалната година АЕЦ " Козлодуй " подписа контракт с френската компания " Фраматом " за обезпечаване на различни доставки на свежо нуклеарно гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.
 
 Станислав Атанасов Станислав Атанасов Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР