“Големият паметник на малкото минало е озаглавена изложба, която ще

...
“Големият паметник на малкото минало е озаглавена изложба, която ще
Коментари Харесай

Паметникът на българо-съветската дружба през погледа на съвременни артисти

“Големият монумент на дребното минало ” е озаглавена галерия, която ще покаже културните измерения на най-големия паметник във Варна, както е забелязан от модерни актьори през последните 30 години.

Изложбата е композиция от архивно историческо проучване и модерни артистични тълкования на паметника на българо-съветската дружба.

 Експозицията отваря порти довечера в 18.30 часа в поп-ъп пространството на ул. „ Софроний Врачански ” 24. Може да бъде посетена от 14.00 до 19.00 часа всеки ден до 20 октомври.

Инициативата е част от план на Сдружение Таляна за разчистване и възкръсване на изоставени и неработещи пространства посредством изкуство.Сдружение Таляна е подкрепено от Национален Фонд Култура и Община Варна.

 Утре в 17.00 часа паметникът на българо-съветската дружба ще се трансформира в арт сцена. За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България идва немският сценичен колектив LIGNA, които работят върху основаването на радиобалета дружно с актьора Стефан А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Достъпът до интерактивния пърформанс е свободен, а искащите да се включат в него е належащо да носят със себе си смарт телефон устройства и слушалки. Те са нужни, защото Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от особено записан аудио файл, който всеки фен слуша независимо, участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на (НЕ)паметника и получават покана да се включат в осъществяване на нормални, ежедневни жестове или огромни групови хореографии.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР