Големият брой бежанци от Украйна, избягали от руската война, допринесоха

...
Големият брой бежанци от Украйна, избягали от руската война, допринесоха
Коментари Харесай

Украинските бежанци са увеличили населението на Германия с 1,3% миналата година

Големият брой бежанци от Украйна, избягали от съветската война, способстваха за увеличението на популацията на Германия с 1,3% за предходната година, с което броят на жителите в най-многобройната страна от Европейски Съюз доближи 84,4 милиона души, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на публична статистика, оповестена през днешния ден.

Населението на Германия през 2022 година се е нараснало с 1,12 милиона души, заяви Федералната статистическа работа. Спрямо 2021 година това е нарастване със единствено 0,1% или 82 000 души.

Всички 16 немски провинции са отчели скок на популацията. Най-големите нараствания са регистрирани в двата най-големи града в страната - Берлин и Хамбург, където е налице увеличение с 2,1%.

В края на предходната година в Германия са живели 12,3 милиона души с задгранично поданство, сочат данни на статистическата работа. От тях 1,34 милиона са турски жители, които от десетилетия са най-голямото малцинство в страната.

Украинците са били 1,05 милиона, което е нарастване с 915 000 по отношение на 2021 година. След тях са сирийците, които означават нарастване с 48 000 души и по този начин общият им брой доближава 883 000 души.

Като цяло броят на задграничните жители, които живеят в Германия, е повишен с 1,4 милиона, до момента в който броят на немските жители е намалял с 309 000 най-много поради негативен натурален приръст. В резултат на това пропорцията на популацията без немски паспорт се е нараснала от 13,1% на 14,6%.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР