Големите производители на автомобили в Китай губят все повече позиции

...
Големите производители на автомобили в Китай губят все повече позиции
Коментари Харесай

Големите автомобилни компании, които губят битката за най-големия пазар в света

Големите производители на коли в Китай губят от ден на ден позиции на този основен за тях голям пазар. Автомобилните компании губят доста пари и е извънредно време да удвоят напъните за електрифициране на портфолиото си, откакто отстъпиха лидерската си позиция на най-големия авто пазар в света на локални новосъздадени марки, предава Reuters.

Тримесечните доклади на някои от най-големите автомобилни производители в света демонстрират, че те поемат по друг път - някои немски марки, както и корпорацията General Motors, залагат на нови електрически автомобили, до момента в който Toyota и други компании минават към режим на понижаване на разноските.

За първи път китайските марки са водачи на локалния пазар

Те към този момент заемат 53% дял през първата половина на 2023 година, съгласно данните на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). Затова и международните автомобилни производители, които от години преобладават на пазара дружно с китайските, постепенно се ориентират към бързоразвиващия се пазар на електрически автомобили с конкурентни оферти.
 Снимка 253669
Източник:

Нпример Tesla, на които точно в Китай е най-големия им цех, е единствената задгранична марка, която печели дял през първото полугодие, изпреварвайки BMW по известност.

В същото време, вследствие на спомагателния напън върху маржовете на облага в Китай поради бруталната ценова война през тази година, някои автомобилни производители понижават производството и прибягват към съкращения. Такива образци са Toyota и Mitsubishi.
 Печалбата на китайския колос BYD се усили петкратно
Печалбата на китайския съперник на Tesla се усили петкартно

Само за едно тримесечие

" Затова производителите, които преди тазгодишното оттегляне генерират 1/3 от продажбите си в Китай, нямат различен избор, с изключение на да ги удвоят ", споделя Йейл Джан - ръководещ шеф на Automotive Foresight.

Volkswagen и General Motors

Още в края на предходната година компанията беше изпреварена на локалния пазар от BYD. VW и GM, които в предишното бяха водачи на китайския пазар, имат вяра, че могат да спасят позициите си и да защитят каузи, който имат сега.

Дали това ще стане още не е ясно, само че пък ясно демонстрира какъв брой значим е Китай за техните световни упоритости.

BMW, Mercedes Benz и Audi

Според данни за продажбите, немските първокласни марки BMW, Mercedes Benz и Audi за момента съумяват да запазят каузи си в Китай. Това се случва, с помощта на това, че са предложили отстъпки на дилърите, които в някои случаи са надхвърляли 25%.

Наскоро от BMW оповестиха увеличение на вложенията си в създаването на артикули в Китай с нов център за научноизследователска и развойна активност в Шанхай за създаване на електрически автомобили, които да се продават в международен мащаб.

Други обаче се отдръпват. Mitsubishi Motors затваря цех, ръководен от сътрудник в взаимно дружество, който създава SUV Outlander.  А Toyota, която през първата половина на годината падна до третото място в Китай, забавя производството в завода на взаимното си дружество в страната, в който се създава електрическият автомобил bZ4X, и редуцира 1000 служащи.

До кой пазар изнася най-вече коли Китай?

Към момента Китай изнася доста повече транспортни средства за Русия, в сравнение с до където и да е другаде по света. Руската федерация изпреварва обичайния пазар за китайски коли Мексико, получавайки близо два пъти повече коли през последните месеци.

Китай съумява ненапълно да запълни празнотата, оставена от фирмите, които се отдръпнаха от Русия, поради войната в Украйна, разясняват автомобилни специалисти.

2023-а несъмнено е годината на китайските производители на коли. Те усъвършенстват своите технологии, дизайн и индустриални процеси, печелят пазарен дял в нови райони и пробват да вземат решение проблемите, свързани с разпознаването на техните марки, с цел да продължат растежа си и на европейския пазар.
 Най-големият производител на коли в Китай SAIC Motor възнамерява първа европейска фабрика
Най-големият производител на коли в Китай SAIC Motor възнамерява първа европейска фабрика

Компанията е притежател на емблематичната марка MG
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР