Големите нефтени компании от години говорят за енергийния преход и

...
Големите нефтени компании от години говорят за енергийния преход и
Коментари Харесай

Петролните гиганти охладняват към зелените проекти

Големите нефтени компании от години приказват за енергийния преход и за значимостта му както за планетата, по този начин и за бъдещето на личния им бизнес. Думите се трансфораха и в огромни вложения - във ВЕИ планове и започващи компании от сферата. Сега обаче ентусиазмът им като че ли се загуби, написа Axios в собствен материал.

Според информация на WSJ BP възнамеряват да понижат някои от самодейностите по линия на възобновимата сила поради незадоволително добра възвръщаемост на направените вложения. Изпълнителният шеф Бърнард Луни е декларирал, че компанията би трябвало да направи повече, с цел да убеди акционерите в тактиката си за увеличение на приходите в сферите, в които има конкурентно преимущество - в това число обичайна енергетика.
 Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха
Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 година нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Shell на собствен ред обявиха, че ще запазят вложенията си във ВЕИ на равнищата от 2022 година, макар рекордните облаги през миналата година.

Изпълнителният шеф на Exxon Дарън Уудс разяснява, че енергийният преход " не е игра за започващи компании " - макар че фирмите от неговата сфера имат съществено присъединяване точно във финансирането на климатични стартъпи.
 Проблем за $22 трилиона стои пред световния енергиен преход
Проблем за $22 трилиона стои пред световния енергиен преход

Много стопански системи дават смесени послания и спорни знаци

Според някои наблюдаващи изначално е мъчно да се има вяра в чистите " зелени " планове на петролния отрасъл, който продължава да печели милиарди от обичайните си бизнеси. Към момента обаче продължава политическият напън за декарбонизация.

Актуалните развития обаче евентуално ще трансформират връзките сред започващите компании и техните огромни вложители. Възможно е част от тях да откажат " петролните " пари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР