Големите лидери трябва да са бомбастични, всезнаещи, контролиращи и винаги

...
Големите лидери трябва да са бомбастични, всезнаещи, контролиращи и винаги
Коментари Харесай

Най-изненадващата характеристика на големите лидери

Големите водачи би трябвало да са бомбастични, всезнаещи, контролиращи и постоянно уверени, че техните решения са верни. Или пък не? Един от най-изненадващите фактори, които сплотяват огромните водачи няма нищо общо с бомбастичността, многознайството и властния темперамент. 

Изследване, оповестено в Administrative Science Quarterly, за следващ път констатира, че скромността е това качество на водача, което прави организацията по-успешна. 

Резултатите идват от изявленията с основните изпълнителни шефове на 63 китайски компании и към 1000 от техните чиновници.

Учените откриват, че скромните шефове са по-склонни да дадат повече власт на висшия мениджърски екип, което на собствен ред прави този екип по-интегриран.

Упълномощаващият климат на организацията на собствен ред стига и до междинните мениджъри, като усъвършенства тяхното показване, отдаденост и ангажираност с работата.

Авторите на проучването разказват главните качества на скромния водач:

„ Като цяло скромните човеци одобряват, че има нещо по-голямо от тях. Скромността се демонстрира в съзнание, отвореност за противоположна връзка, отчитане на качествата и заслугите на другите, невисок фокус върху личната персона и блян към превъзмогване на себе си. “

Скромните хора с готовност търсят тъкмо знание за себе си и одобряват минусите си, до момента в който съществременно остават изцяло наясно с гениите и качествата си.

Те правят оценка качествата на другите, техните мощни страни и приноси и нямат потребност от предимство или владичество над останалите. “

Това не е първото проучване, което обрисува този фактор на сполучливото водачество.

Едно американско проучване преглежда първите 1000 компании в листата на списание Fortune, които са били преобразени от водачите си.

Това проучване открива, че един значим фактор, който разграничава просто положителните от най-хубавите водачи е скромността.

Най-ефективните водачи не са помпозни позьори – те са скромни. 

Със сигурност не вреди и обстоятелството, че скромните водачи са и доста по-харесвани спрямо властните си сътрудници.

По думите на създателите на новото проучване:

„ Нашите резултати трансформират публикуваното неправилно разбиране, че на скромните шефове им липсва самонадеяност или че са неспособни да стимулират другите.

Ние демонстрираме, че авторитетните водачи не е нужно да бъдат мъжествени, властни или властнически.
Вместо това те могат да бъдат скромни и да образуват споделен смисъл на всички йерархични равнища, което на собствен ред се отразява върху отношението и държанието на чиновниците на по-ниските равнища. 

Скромните изпълнителни шефове имат стратегическа полезност в основаването на конкурентно преимущество посредством обработване на споделени усещания, сплотяващи йерархичните равнища. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР