Големите български частни железопътни превозвачи ще излязат на протест, ако

...
Големите български частни железопътни превозвачи ще излязат на протест, ако
Коментари Харесай

Частните ЖП превозвачи готвят протест, ако НКЖИ не се откаже от вдигането на таксите

Големите български частни железопътни превозвачи ще излязат на митинг, в случай че Министерството на превоза не се откаже от нарасналите, по думите на сектора, трикратно такси за ЖП транспорт. В противоположен случай ще се стигне до дейни протестни дейности.

Това обявиха на брифинг в Българска телеграфна агенция от сектора.

" Предлагам на държавните институции да решат този проблем, по този начин, както е решен в целия Европейски Съюз ", съобщи Петко Несторов, ръководител на Асоциацията на предприятията в железопътния превоз.

В конкретика - таксите били нараснали сред 2,7 и 2,8 пъти.

Според Несторов няма проблем в повишение бе таксите, само че това следвало да се прави след разбор.

" Свидетели сме на цялостна липса на съответни дейности в железопътния превоз. (...) Това, което се случва сега, е,меко казано, нелегално и неприемливо ", добави той.

А в същото време в Европейският съюз разрешава такси от по 2 евро на километър за ЖП транспортите, а даже и повече, само че следвало да има аргументация, в случай че таксата е по-голямата. Такава обаче съгласно ЖП сектора няма.

" Всичко това се случва някъде в НКЖИ, сменят таксата, само че не считат за нужно да кажат за какво - разчитаме на вас, медиите, което постанова това, тази фрапантна смяна ", изострен бе Несторов.

Недоволните браншовици упорстват НКЖИ да ги повика на среща, на която да обсъдят проблема.

„ Не съм отказвал среща с нито един отрасъл, от железопътните превозвачи търсят само сензация. “

Това съобщи на брифинг министърът на превоза Георги Гвоздейков, отговаряйки на обвиняванията от страна на Асоциацията на предприятията в жп превоза, които през днешния ден се оплакаха от нарастване на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България. 

„ Абсолютни внушения бяха направени от тяхна страна. Едно от тях е, че са се опитвали да осъществят контакт с министъра, само че никой не им е обърнал внимание “, уточни Гвоздейков. Той разгласи, че ръководителят на асоциацията Пенко Несторов е изискал среща с представител на министерството, като е разговарял с един от отрасловите заместник-министри на 10 октомври. Днес е имало планувана среща сред представители на асоциацията с представители на Железопътна компания „ Железопътна инфраструктура “, на която от сектора не са се явили, стана известно от думите на министъра.

Не става въпрос за нарастване на такси, а за услуги и за смяна в цената за експресно заявяване на график,

посочи Гвоздейков. Министърът даде образец с изваждането на персонални документи, където се заплащат разнообразни такси за елементарна, бърза и експресна услуга. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР