Големи икономики като Индия, Бразилия и Русия са изправени пред

...
Големи икономики като Индия, Бразилия и Русия са изправени пред
Коментари Харесай

Светът не е готов за най-голямата криза, която идва

Големи стопански системи като Индия, Бразилия и Русия са изправени пред каскадни рецесии, провокирани от изменението на климата, като продоволствена неустановеност, дефицит на сила и цивилен безредици, предизвестява промишлен разбор, представен от Агенция Франс Прес.

Докато разрастващите се страни от Африка и Югоизточна Азия се чака да бъдат най-силно наранени от повишението на температурите, рисковите климатични условия и покачването на морското ниво, редица страни със междинни приходи не разполагат с инфраструктура и законодателна независимост, с цел да се оправят с изменящия се климат.



В миг, в който Европа пресмята разноските за следващата рекордна гореща вълна, лишила живота на повече от 1 500 души, анализът демонстрира, че даже страни, които не се усещат застрашени от рецесията, обвързвана с климата, ще би трябвало да се приспособяват към повишението на световните температури.

Анализът преглежда представянето на страните по 32 структурни въпроса - в това число политическа непоклатимост, икономическа мощ, сигурност на ресурсите, беднотия и права на индивида - с цел да се оцени потенциалът на всяка страна да се оправи. След това страните са разграничени на три категории: изолирани, несигурни и уязвими.



Не е изненадващо, че най-богатите страни се показват добре и са приети за най-изолирани от климатични разтърсвания с помощта на комбинацията от по-добро ръководство, висока покупателна дарба и развита инфраструктура.

Бедните страни са причислени към категорията на уязвимите, защото не разполагат с тези преимущества. Няколко страни със междинни приходи обаче, в това число Индия, Индонезия и Южна Африка, също попадат в тази група.



"Ниските равнища на вложения в разглеждането на вторичните опасности демонстрират, че множеството страни са изцяло неподготвени да се оправят с по-широките политически, стопански и свързани с развиването последствия от стоплянето на планетата ", се показва в разбора.

Уил Никълс, началник на отдел "Климат и резистентност " в консултантската компания "Verisk Maplecroft ", която е направила оценката, разяснява, че огромната изненада е в междинната или "несигурната " категория, в която се намират страни като Бразилия, Мексико, Русия и Саудитска Арабия.



"В Бразилия следим ерозия на екологичната и обществената отбрана при ръководството на Болсонаро. В Русия арктическата инфраструктура ще бъде подкопана от стоплянето и може да видите по какъв начин водач като Путин сочи с пръст други групи и се стреми да разшири територията си ", показва Никълс.



Очаква се световното стопляне да разтопи непрекъснато замръзналата почва на съветския север, трансформирайки го в голяма система от блата, застрашавайки над 200 000 км газопроводи и нефтопроводи, и да провокира систематични наводнения, пожари в тайгата и засушавания в южните елементи на страната, която е третият по величина производител на пшеница в света. По данни на CSIS Русия се затопля 2,5 пъти по-бързо от междинното за планетата. А цената на вредите от това за съветската стопанска система ще доближи 9 трилиона рубли до 2050 година, съгласно прогнози на Министерството за развиване на съветския Далечен изток и Арктика.



Въпреки че е стопанска система от Г-20, Мексико попада в категорията на несигурните страни значително заради близостта си до Централна и Южна Америка, които са изправени пред рискови разстройства, свързани с климата, изключително под формата на всеобща емиграция.



"Тези опасности не се лимитират от политическите граници, те ще се уголемяват ", предвижда Никълс. "Дори и да сте си подредили къщата, в случай че съседът ви е в бедствено състояние, това може съществено да подкопае сигурността ви. "



В рамките на ръководения от Организация на обединените нации проект за деяние в региона на климата богатите страни дадоха обещание през 2009 година да дават 100 милиарда $ годишно на застрашените и по-бедни страни до 2020 година, само че до момента не са съумели даже да се приближат до това равнище на финансиране.

Никълс регистрира, че анализът демонстрира нуждата развитите страни да оказват помощ на страните, които не могат да си оказват помощ сами.



"Видяхме, че относително малцина хора, идващи в Европа и Съединени американски щати, заради въздействието на климата, провокират огромни проблеми ", акцентира той. "Съществува мотив, че ние като изолирани народи сме длъжни да помогнем на уязвимите да се защитят сами, което от своя страна оказва помощ за нашата отбрана. "



Никълс прибавя, че смъртоносната гореща вълна в Европа от тази седмица е доказателство, че даже богатите страни би трябвало да вземат поради изменението на климата в бъдещите си бизнес и управнически решения.



"Мащабът на климатичната опасност не понижава, тя явно ще има голямо влияние ", предизвестява Никълс. "Но страните от Субсахарска Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка не разполагат с нужната резистентност, с цел да се оправят както с физическата климатична опасност, по този начин и с последващите резултати като политическа неустойчивост и раздробяване на веригите за доставки. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР