Големи и модерно въоръжени армии, стабилни отбранителни структури: Швеция и

...
Големи и модерно въоръжени армии, стабилни отбранителни структури: Швеция и
Коментари Харесай

Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия


Големи и съвременно въоръжени армии, постоянни отбранителни структури: Швеция и Финландия са мечтани сътрудници за НАТО. Какъв тъкмо ще е техният принос в Алианса?

, а специалистите са уверени, че присъединението им ще е от изгода както за самите тях, по този начин и за НАТО. Клаудия Майор от немската фондация „ Наука и политика “ съобщи, че двете страни не са просто някакви молители, а „ вносители на сигурност “ в Алианса.

Как двете страни ще трансформират Алианса?

В Германия наложителната военна работа беше анулирана още преди години, а във Финландия тя си остава в действие. Жените там могат непринудено да служат в армията. В Швеция през 2018 година беше върната военната работа за мъже и дами – поради променената обстановка със сигурността, провокирана от държанието на Русия.

Двете страни разполагат със забележителен боен капацитет. Числеността на шведските въоръжени сили – сухопътни, въздушни и военноморски – наброява 15 000 души, към които се  прибавят и силите на Гражданската отбрана (Hemvärnet) с бройка от 20 700 души, както и 5 000 срочно служещи.
Редакцията предлага
Финландия има настояща войска от 23 500 души, а при положение на война нейната бройка бързо може да нарасне до 280 000 души. Отделно от това могат да бъдат мобилизирани 900 0000 запасняци. Освен това в страната  работи и спомагателна военна конструкция, която дава отговор за логистиката и организацията на отбранителните действия. Друга финландска специфичност е концепцията за „ тоталната защита “: всички структури на държавното управление и стопанската система разполагат с проект за дейности в спешни обстановки и са длъжни независимо да извършват съответните си задания по този проект. Тъкмо тази система сподели положителни резултати по време на  пандемията от Ковид-19.

Оперативна съгласуемост

За НАТО Швеция и Финландия са мечтани сътрудници, споделя Клаудия Майор от берлинската фондация „ Наука и политика “.  И двете страни са част от Северната войскова група – една от общо 18 сходни военни единици, основани да работят в спешни райони. А в Северния защитителен съюз (Nordefco) те си сътрудничат с страните от НАТО Дания, Исландия и Норвегия.

Шведски и финландски елементи са взели участие в толкоз доста взаимни маневри с НАТО, че техните армии на процедура са напълно оперативно съвместими със силите на Алианса, споделя Йенс Столтенберг. Освен това Финландия към този момент извършва изискването да заделя за защита по 2 % от брутния си вътрешен артикул, а Швеция ще го реализира до 2028 година.

Останалите критерии за участие двете страни извършват без проблем: те са демокрации, поддържат положителни връзки със съседите си и не са забъркани в териториални разногласия и спорове. А въоръженията им дават отговор на стандартите на НАТО.

Така да вземем за пример Швеция разполага с съвременни изтребители Gripen, които могат да се употребяват по едно и също време за гонене, набези или разузнаване. Финландия пък наскоро закупи свръхмодерните американски невидими изтребители F-35 и разполага със стотици гаубици и ракетни установки, което я подрежда измежду страните с най-мощна артилерия в Европа. Швеция неотдавна похарчи 47 милиона евро за съвременни минохвъргачки и възнамерява да закупи още бронирана техника и нови подводници.

Промяна в съотношението на силите

С влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще се промени и съотношението на силите в Европа. „ Може да се каже, че Балтийско море ще стане един тип вътрешно море за НАТО “, споделя Майор.

Още занапред обаче двете страни играят значима роля за НАТО: „ Ако НАТО би трябвало да пази Балтика, на процедура той се нуждае от въздушното пространство на Швеция и Финландия. Затова участието на двете страни ще опрости доста нещата за Алианса “, прибавя експертката.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР