Големи бюджетни задължения карат участниците в ОПЕК да продължат да

...
Големи бюджетни задължения карат участниците в ОПЕК да продължат да
Коментари Харесай

Ситуацията около ОПЕК не изглежда спокойна

Големи бюджетни отговорности карат участниците в ОПЕК да продължат да усилват добива, без значение от договорката за стесняване на производството. Това излиза наяве от известие на Dow Jones, основано на The Wall Street Journal.

Влиятелният преди време картел в този момент много мъчно се пробва да съгласува стесняване на добива, с цел да задължи цените на петрола и да потвърди въздействието си на пазара.

Защо се случва по този начин? Страните от ОПЕК зависят от експорта на нефт.

Преди осем месеца 14 страни от ОПЕК и 10 страни отвън картела се договориха да понижат предложенията на нефт на международния пазар с съвсем 2% за задържане и стабилизиране на цените. От началото на действието на съглашението 7 от 11-те страни в ОПЕК, участващи в това съглашение са надхвърлили квотите.

От началото на годината цените са спаднали със 7,6 % - до 52,52 $ за барел, което съставлява половината от равнището, което картелът назова заслужено преди три години. В допълнение, някои считат, че цените няма да се задължат дълго на това равнище.

Ниската себестойност на добива преди означаваше, че страните от ОПЕК ще получат облага даже и в интервал на спад на цените. Тогава страните от картела увеличаваха бюджетните разноски за нарастване на благосъстоянието на популацията си покриването на военните разноски, само че без да се застраховат при положение на спад на цените от продажбата на нефт. Проблемът с недостига на бюджета в тези страни може да бъде решен единствено при положение на доста покачване на цените на петрола, а при положение, че не се покачат, то поражда нужда от нарастване на добива.

Невъзможността да се управлява производството на нефт основава опасност за престижа на ОПЕК. Колкото по-дълго цените останат на ниските равнища, толкоз по-трудно е финансови обезпокоените страни да имат вяра в концепцията, че дружно са по-силни, означават RBC Capital Markets.

Напрежението стана явно през предходната седмица, когато по време на срещата в Санкт Петербург ОПЕК и страните от картела разискаха спазването на квотите. ОПЕК е под напън и от страна на шистовия бранш в Съединени американски щати, с помощта на който добива на нефт в Съединени американски щати се удвои от 2008 година
Заради добива на нефт в Съединени американски щати цените се намалиха. Дела на ОПЕК на международния пазар на нефт се сви с цели 15 % – от 55% при започване на 1970-те години, до 40% към днешна дата.

Страните от ОПЕК се съгласиха на 30 ноември предходната година да понижат добива на нефт с 1,2 млн. барела дневно. Проблемите с бюджета на всяка от страните слага под въпрос ефикасното осъществяване на съглашението. Доходите на Саудитска Арабия, която държи 30% от общия рандеман на ОПЕК от средата на 2014 година са спаднали с 60%. През това време обаче съгласно Goldman Sachs разноските на държавното управление са спаднали едвам с 18%. Смята се, че все пак кралството може да издържи на ниските цени на петрола за по-дълъг интервал от време от други страни. Саудитска Арабия счита да организира IPO за част от държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co. По думите на източници от Министерство на петрола на страната, решението на Саудитска Арабия да накара ОПЕК да понижи добива на нефт е обвързвано с IPO, като цената ще зависи частично от цените на петрола, като желанието е за покачване до 60 $ за барел. Разбира се, на публично равнище връзка сред сходни фактори се отхвърля.

Данните обаче не са радостни във връзка с добива. Както оповестява консултантската компания JBC Energy, представена от организация Bloomberg, страните от ОПЕК през юли са нараснали добива на нефт с 210 хиляди барела дневно спрямо юни – до 32,87 млн. барела дневно.
Позовавайки се на вторични източници на данни, ОПЕК заяви в отчета си, че през юни добивът е бил от порядъка на 32,611 млн. барела дневно. Представените данни за другите страни сочат, че Саудитска Арабия е нараснала квотата за рандеман. По всяка възможност комитетът за мониторинг ще преразгледа още веднъж данните и кой знае, сигурно ще има реакция. Сега въпрос единствено на време е да се види до каква степен устойчива е ценовата заварка и ще издържи ли ОПЕК разтърсването, което се задава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР