Goldman Sachs, една от водещите инвестиционни банки в света, наскоро

...
Goldman Sachs, една от водещите инвестиционни банки в света, наскоро
Коментари Харесай

Федералният резерв няма да повиши лихвите през ноември – Goldman Sachs

Goldman Sachs, една от водещите капиталови банки в света, неотдавна направи смела прогноза, че през ноември може да няма нарастване на лихвените проценти.

В скорошен отчет стратезите на Goldman Sachs акцентираха, че няколко основни фактора са съдействали за прогнозата за отсрочено повишение на лихвените проценти. Те акцентираха, че пазарът на труда би трябвало да се балансира в по-голяма степен, преди Федералният запас да обмисли още веднъж повишение на лихвените проценти.

Това допуска, че Централната банка може да изчака трайно повишение на данните за заетостта, преди да затегне паричната политика.

Освен това стратезите акцентират обещаващо развиване на инфлацията, която през последните месеци е главен проблем. От Goldman Sachs чакат, че усъвършенстваните данни за инфлацията могат да отслабят натиска за неотложно повишение на лихвените проценти.

Стратезите показват и предстоящото закъснение на икономическия напредък през четвъртото тримесечие. Те считат, че сходно закъснение на растежа може да накара Федералния запас да отсрочи всяко нарастване на лихвените проценти, защото той би предпочел да реши устойчивостта на стопанската система, преди да предприеме дейности.

В вероятност за идната година стратезите на Goldman Sachs допускат опция за последователно понижаване на лихвените проценти, в случай че инфлацията продължи да се охлажда. Те също по този начин чакат Федералният запас да увеличи оценките си за растежа на Съединени американски щати през 2023 година от 1% на 2.1%, което отразява устойчивостта на стопанската система. Същевременно пазарните участници наблюдават от близко ходовете и настроенията на Фед, изключително като се има поради неотдавнашната история на стягане на паричната политика.

Някои огромни вложители, измежду които J.P. Morgan Asset Management и Janus Henderson Investors, показаха мнение, че Централната банка може би е завършила цикъла си на повишение на лихвените проценти, отбелязвайки края на една от най-агресивните етапи на стягане на паричната политика от десетилетия насам.

Фючърсите, обвързани с овърнайт лихвения % на Фед, демонстрират, че пазарните участници в преобладаващата си част не чакат смяна на лихвените проценти на съвещанието на 19-20 септември. Според инструмента FedWatch на CME Group вероятността лихвите да останат постоянни на срещата на 31 октомври – 1 ноември е почти 72%.

Тези шансове отразяват пазарните настройки, съобразени с единомислещото гласоподаване на Фед да резервира лихвените проценти постоянни.

Източник: Reuters

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР