Годжи бери (Lycium barbarum) са малки червени плодове родом от

...
Годжи бери (Lycium barbarum) са малки червени плодове родом от
Коментари Харесай

Какви са ползите за здравето от Годжи бери?

Годжи бери ( Lycium barbarum ) са дребни червени плодове родом от Азия. Този дребен плод цялостен с антиоксиданти и имат мощни лечебни свойства.

Те са от значително значение за закъснение на признаците на стареене и поддържане на здравето на очите. Освен това те укрепват черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Годжи бери  е мощен  адаптоген , сходен на женшена.  Адаптогените  укрепват организма и ни оказват помощ да се оправим със напрежението.

Годжи бери се оферират в множеството магазини за хранителни артикули и сигурно в здравословни хранителни магазини като сушени или на прахуляк.

Годжи бери

Малките червени плодове се употребяват в обичайна медицина от хиляди години. Те имат сладостен, леко кисел усет.

Притежават мощни антиоксиданти, за които са счита, че забавят стареенето, укрепват белите дробове и бъбреците, поддържат положителното здраве на очите. ( 1 ) ( 2 )

Фитохимикалите в тези плодове включват полизахариди, бета-каротин и зеаксантин.

Те също са здравословно допълнение към разнообразни добавки и смеси от сокове.

Освен това постоянно се оферират сушени или в прахообразна форма, като добавка към разнообразни предписания.

Има пет разнообразни сорта Годжи бери, налични по целия свят. Те са лесни за обработване, защото не се нуждаят от избран климат. Все отново някои от тях изискват характерни условия на развъждане.

  • Lycium Ferocissimum
  • Lycium Ruthinicum
  • Lycium Australe
  • Lycium Exsertum
  • Lycium Pallidum

Годжи бери изгоди

Годжи бери имат няколко изгоди за здравето, подкрепени от научни доказателства.

1. Силно питателна

Чудесен източник на хранителни субстанции:  ( 3 )

100 грама годжи бери съдържат:

  • Калории: 349 kcal
  • Мазнини: 0,4 гр
  • Белтъчини: 14,3 гр
  • Въглехидрати – 77 гр
  • Fibre: 13 гр

Витамини и минерали

Те също съдържат положителни количества витамини и минерали.

  • Калций: 190 мг
  • желязо: 6,8 мг
  • Витамин С: 48,4 мг
  • Витамин А: 8040 мг

Основния минерал желязото, взе участие в превоза на О2 и производството на здрави червени кръвни кафези. Също по този начин и двата витамина А и С играят централна роля в вярната функционалност на имунната система и работят като антиоксиданти в човешкото тялото. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

 2. Противовъзпалително

Тези дребни плодчета имат противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални съединения. Освен това те имат повече от 15 пъти повече желязо от спанака. Те също са богати на калций и цинк. Можете да добавите годжи на прахуляк към вашите смутита. Можете да ги хапвате и като лека закуска.

Според проучване Годжи бери усъвършенстват цялостното здраве. Те ускоряват действието на имунната ви система. ( 7 )

3. Подобрява положения, като депресията, тревогата и неприятен сън

Червеникавите дребни плодчета оказват помощ и за възстановяване на депресията и положенията, свързани с тревога. Освен това, консумирането на една чаша сок от Годжи бери на ден може да усъвършенства силата, настроението и храносмилането. ( 8 )

Засилва умствената ви заостреност и възприятието на мира. Сокът от годжи демонстрира резултати бързо и човек може да го пие всеки ден.

4. Подобряват бъбречната функционалност

Според проучване, тези дребни червени плодове имат дейни субстанции, които оказват помощ за унищожаване на токсините от тялото и усъвършенстват бъбречната функционалност. ( 9 )

Когато бъбречната функционалност е нарушена, това може да докара до струпване на отпадъчни материали в тялото. Тези плодове понижават натоварването върху бъбреците, като отстраняват свободните радикали и токсините от тялото.

5. Регулира кръвното налягане

Годжи бери са богати на полифеноли. Те оказват помощ да се отървете от свободните радикали от тялото и по този метод са доста потребни за хора с високо кръвно налягане. Освен това, според проучване, те съдържат фитонутриенти, които усъвършенстват отговора на имунната система. ( 10 )

Освен това, заради своите антиоксидантни свойства, те могат да поправят увреждането на ДНК, породено от тютюнопушене и други сходни фактори.

6. Може да насърчи здравето на очите

Проучване демонстрира, че могат да подобрят здравето на очите и да предпазят от болести като недъгавост на макулата. ( 11 )

В друго изследване при 114 души с ранна макулна недъгавост се вижда, че ежедневния банкет на добавки усъвършенстват плътността на пигмента на макулата.  ( 12 )

7. Предпазва от рак

Високите антиоксидантни равнища, в това число витамин С, каротеноиди и зеаксантин, са виновни за битката с раковите кафези. Те забавят растежа на тумора и понижават възпалението.

Едно изследване открива, че тези дребни плодове могат да инхибират растежа на тумора и да покачат успеваемостта на лекуването на рак.

Какво прави Годжи бери толкоз положителни?

Често се назовават ​​суперхрана, тъй като съдържат химически съединения, наречени фитохимикали. Фитохимикалите в годжи бери включват полизахариди, зеаксантин и бета-каротин.

  • Полизахаридите  са главен източник на диетични фибри. Проучване, употребяващо мишки, откри, че полизахаридите в годжи бери оказват помощ за възстановяване на имунната функционалност и увеличение на общата антиоксидантна интензивност в организма. ( 11 )
  • Зеаксантинът играе решаваща роля в поддържането на имунната система. Много учени считат, че зеаксантинът може да предотврати недъгавост на макулата, прогресивно увреждане на зрението, което се появява, когато централната част на ретината или макулата се утежни. ( 12 )
  • Бета-каротинът е виновен за оранжево-червения пъстър пигмент в годжи бери. Бета-каротинът е жизненоважен за здравето на очите, здравето на косата, здравето на кожата и развиването на клетките. Количеството бета-каротин в годжи бери е измежду най-високите от всички ядливи растения . ( 13 )

Добавяне на годжи бери към диетата

Как се употребява годжи бери?

Може да закупите пресни или изсушени годжи бери в множеството магазини за здравословни храни и да ги консумирате непосредствено или като ги добавите в смути, салати, купа с кисело мляко, десерти, сосове и други.

Сок от годжи бери

Време за подготвяне: 10 минути

Порции: 1

Съставки

  • Пресни плодове: 100гр
  • Вода: 100мл
  • Сол на усет

Метод

  1. Отделете дръжките от плодовете и ги измийте.
  2. Пасирайте всички съставки на висока скорост за към 30 минути.
  3. Добавете вода съгласно потребностите.
  4. Сервирайте го в чаша и се насладете.

Чай от годжи бери и джинджифил

Време за подготвяне: 1 час

Порции: 1

Съставки

  • Годжи бери: 15 грама
  • Топла вода: 100 мл
  • Джинджифил (тънко нарязан): 1 бр
  • захар – 5 грама

Метод

  1. Измийте ги в студена вода и отцедете.
  2. Сварете 100 мл вода в съд.
  3. След като заври, изключете котлона и извадете съда.
  4. Добавете годжи бери, джинджифил и захар към преварената вода.
  5. Покрийте ги с похлупак за към час, с цел да увеличите усета си.
  6. Ако бързате или нямате толкоз време, можете да го покриете за 10-15 минути. Консумирайте.

Понякога годжи бери могат да навредят на здравето, в случай че ги консумирате в огромни количества. Така че дано разгледаме евентуалните им дефекти.

Кой би трябвало да заобикаля годжи бери?

Годжи бери имат неповторим хранителен статус с голям брой изгоди за здравето. Докато ги приемате в умерени количества, те могат да ви бъдат от изгода. Въпреки това, в случай че се одобряват в несъразмерни количества, те могат да причинят характерни странични резултати.

Алергии

Хората с известни алергични реакции към други плодове би трябвало да бъдат деликатни, до момента в който одобряват годжи бери.

Проучванията показват, че такива хора могат да провокират алергична реакция. Следователно е значимо да разберете дали сте алергични към годжи бери, в случай че имате известни алергии към други плодове. ( 14 )

Взаимодействие с медикаменти

Хората, които одобряват медикаменти за диабет или за високо кръвно налягане, би трябвало да се въздържат от използването им.

Те могат да взаимодействат с избрани медикаменти, в това число разредители на кръвта. Не би трябвало да ги добавяте към диетата си, в случай че приемате медикаменти или се подлагате на лекуване за някакви съществени здравословни положения.

Би било добре, в случай че първо попитате доктор, преди да извършите какъвто и да е персонален избор.

Заключение

Можете да консумирате тези дребни червени плодове непосредствено или за прибавяне на усет към храната си. Предлагат се в пет разнообразни разновидности по целия свят и са доста потребни за вашето здраве.

Те имат противовъзпалителни свойства, подкрепят растежа на косата и усъвършенстват депресията, тревогата и качеството на съня. Освен това те са потребни за бъбреците, лекуват високо кръвно налягане и покачват плодовитостта.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР