Годишната среща на Г-20 в Делхи завърши с приемането на

...
Годишната среща на Г-20 в Делхи завърши с приемането на
Коментари Харесай

Декларацията на Г-20 не осъди директно Русия за войната в Украйна, Киев изрази разочарование

Годишната среща на Г-20 в Делхи приключи с приемането на обща декларация, която не загатва Русия и не съдържа рецензии към Москва за войната в Украйна. Киев изрази отчаяние от текста, само че Москва оцени високо ролята на Индия за постнигане на консенсус по заключителния документ.

На срещата Африканският съюз беше призната за непрекъснат член на Г-20. Индия публично съобщи председателството на форума на Бразилия, която поема през декември.



Съединените щати и Русия приветстваха консенсуса по заключителната декларация, който беше реализиран изненадващо на фона на седмици различия по раздела за войната в Украйна. Западът настояваше за наказание на Москва за нашествието, Русия заплашваше да блокира вид, който не отразява нейната позиция. Приетият текст не осъжда Русия, само че акцентира човешките премеждия, породени от спора.

Документът приканва страните от Г-20 да не употребяват мощ за завладяване на територия. Германия и Англия също оцениха позитивно резолюцията, само че Украйна разгласи, че в нея нищо не провокира горделивост. Руската страна дефинира срещата като " триумф " и " повратна точка " и разгласи, че е подготвена да се върне в зърненото съглашение за Черно море, в случай че изискванията ѝ бъдат изпълнени.



Външният министър Сергей Лавров акцентира " ролята на Глобалния юг " за копромиса по декларацията.

" Срещата показва нежеланието на Глобалния юг всички диалози да се свеждат до войната в Украйна. Всички се умориха от това ".

Заключителната декларация не е дипломатическа победа за Русия, акцентира френският президент Еманюел Макрон. Според него форматът Г-20 е основан най-вече за решение на стопански проблеми и не е безусловно мястото, на което да се чака дипломатически прогрес по войната в Украйна.

" Тази среща на върха на Г-20 още веднъж удостовери изолацията на Русия. Днес с голямо болшинство страните членки осъдиха войната в Украйна и нейното влияние ", разяснява Макрон.

Форумът приключи без публична обща фотография, като нейната роля играе кадър на международните водачи при Мемориала на Махатма Ганди. Срещата на върха в Бали предходната година също приключи без обща днимка- съгласно известия някои водачи са отказали да театралничат поради наличието на Русия, предава Би Би Си.





Бразилското председателство стартира на 1 декември. Президентът Лула да Силва разгласи, че ще посети Русия за срещата на БРИКС и по-късно чака съветският водач на идващия конгрес на Г-20. Лула да Силва увери, че Владимир Путин няма да бъде задържан, само че Бразилия е член на Международния углавен съд, издал заповедта против съветския президент.

Снимки: БГНЕС и Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР