Годишната инфлация в България се забави минимално през ноември до

...
Годишната инфлация в България се забави минимално през ноември до
Коментари Харесай

С над 11% са поскъпнали месото, плодовете и зеленчуците

Годишната инфлация в България се забави минимално през ноември до 5,4%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). За съпоставяне, месец по-рано тя бе 5,8%. Постигнатото предишния месец равнище е най-ниското от есента на 2021 година, само че към момента надалеч от считаните за здравословни равнища от към 2%. Именно инфлацията остава и най-голямата спънка пред влизането на България в еврозоната.
На месечна база инфлацията също се забавя - от 0,4% през октомври до 0,3% през ноември. Липсата на месечна дефлация значи, че цените по магазините към момента се повишават, а успокояването при годишния знак се дължи на по-ниската база на съпоставимия интервал.
Детайлна информация в статистиката демонстрира, че за месец ноември на годишна база с над 11% не престават да порастват някои съществени хранителни артикули, като месо, плодове и зеленчуци. Някои артикули, като олиото, пък поевтиняват с над 20%. Инфлацията при хляба спадна до към 5%, а при млечните артикули - под 1%.
За усмиряване на инфлацията роля играят по-евтиния газ тази есен по отношение на предходната и по-евтините твърди горива. Топлоенергията обаче е по-скъпа с 10%, а автомобилните горива - с към 1%. С към 13% нарастват и медикаментите.
На месечна база има сезонно повишаване при зеленчуците - с 2,4%. Заради повишаването на газа по отношение на октомври е регистрирана инфлация от 16,5% при газообразните горива. Топлоенергията нараства с 6%, а твърдите горива - с 2%.
Самолетните билети нарастват за месец с към 18%, а пакетните услуги за отмора - с към 3%.
За сметка на това автомобилните горива поевтиняват с 2%, а с към 1 и под 1% - хляба, олиото, млечните артикули, плодовете и други.
Индексът на тържищните цени, който пък отразява придвижването на цените на питателните артикули на едро у нас, през предходната седмица се е нараснал с 0,54 на 100, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Сред хранигтелните артикули, които са поскъпнали през предходната седмица са картофите - с 0,8%, морковите - с 6,8%, ябълките - 2,3%, лимоните - 0,9%, киселото мляко - с 2,5 на 100, прясното мляко - с 2,2%, кравето масло от 125 година - с 1,4%, ориза - 1,2%, и лещата - с 0,5 на 100.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР