Годишната инфлация в България достигна невиждани от май 1998 г.

...
Годишната инфлация в България достигна невиждани от май 1998 г.
Коментари Харесай

24-годишен рекорд: Инфлацията като след Виденов

Годишната инфлация в България доближи невиждани от май 1998 година нива. За юни 2022 година статистиката регистрира 16,9% повишаване на артикули и услуги по отношение на същия месец на предходната година. От началото на годината насам повишаването е към този момент 10,1%, а единствено за юни спрямо май - 0,9%.

През май 1998 година инфлацията в България беше 18%, само че тогава страната ни към този момент излизаше от хиперинфлацията от предходната година. През идващите над две десетилетия повишаването на цените понижа доста и единствено през лятото на 2008 година доближи малко над 15%, само че това търпя относително малко.

Любопитното е, че през юни цените на храните в действителност спадат с малко, съпоставено с предходния месец, като това се дължи извънредно единствено на сезонните плодове и зеленчуци. Хлябът през юни обаче е поскъпнал с 4,2% единствено за тези трийсетина дни, в които държавното управление и Народното събрание интензивно обсъждаха намаляването на Данък добавена стойност за хляба от 20 на 0%. То влезе в действие от 9 юли и докара до понижение на цената на хляба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР