Годишната инфлация няма да достигне 20 процента. Това заяви в

...
Годишната инфлация няма да достигне 20 процента. Това заяви в
Коментари Харесай

Гьоков не очаква значително поевтиняване на хляба заради ДДС-то

Годишната инфлация няма да доближи 20 %.

Това съобщи в предаването " Карай напряко " по " Нова " общественият министър Георги Гьоков, като разяснява и препоръчаните от държавното управление антиинфлационни ограничения.

Според него, цената на хляба няма да се усили, само че няма и да намалее с 20%. Той чака, че ще поевтинее, само че малко. Нулевата ставка на ДДС-то няма да попречи производителите да го продават, без да усилват цената. В нея с изключение на Данък добавена стойност влизат и доста други разноски - за труд, сила, брашно, които също нарастват, подсети той.

По думите му за това от Българска социалистическа партия са предложили таван на цените.

" Това не се одобри от обединението, тъй като имаме пазарна стопанска система. Според мен обаче това би било обикновено, както като имаше мораториум за цената на тока за битовите консуматори. За това предложихме, когато понижаваме налога добавена стойност на някакви цени, това да бъде за контролираните артикули ", изясни Гьоков.

Социалният министър коментира и идната актуализация на пенсиите.

" Увеличаваме пенсиите с 10%, прибавяме към тях 60-те лв. от Коронавирус добавката плюс всички самостоятелни добавки за допълнение разликата в размера сред януарските и декемврийските пари. Това при ниските пенсии прави някъде 26-27%. При пенсии 1000 лева прави 16% от горната страна. Общо междинното нарастване е 20%. Има към милиард и половина за нарастване на пенсиите. Въпросът е по този начин да ги разпределим, че да бъде заслужено за всички възрастни хора ", разясни Гьоков.

Относно данъчните облекчения за работещите родители, министърът на труда и обществената политика разгласи, че те ще се дават на всеки 3 месеца.

" От нашата партия искахме това да става всеки месец, само че данъчната процедура споделя, че облекченията се вършат в края на годината. В обединението говорихме да е на всеки 3 месеца по 150 лева ", сподели още Гьоков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР