Години наред ще открием, че изследователите обръщат много внимание на

...
Години наред ще открием, че изследователите обръщат много внимание на
Коментари Харесай

Изкуствен интелект, нанотехнологии и импланти в мозъка ще дадат знанието на света

Години наред ще открием, че откривателите обръщат доста внимание на технологията и я считат като вероятно избавление за индивида. До този миг има единствено една спънка, която слага под въпрос всичко. Ще може ли един процесор да придобие скоростите на човешкия мозък за извършване на разнообразни интервенции. Възможно ли е да научим компютъра да отговоря на мозъчните талази и да извършва интервенции благодарение на човешката мисъл.

Това сигурно е от изключително значение, изключително откакто приложенията ще бъдат във всяка сфера. Единственият проблем е, че по този начин наречения мозъчно-компютърен интерфейс е много сложен за създаване. Илон Мъск също създава сходна технология в своя стартъп Neuralink, който най-вероятно ще промени света, както мнозина чакат.

Комуникацията благодарение на мозъчни импланти може да бъде действителност и ще разреши на хората в неравностойно състояние да стартират да живеят естествен живот, да споделят по-свободно и даже да се движат. През 2022 година Съединени американски щати разкриват елементи за сходни технологии, които разрешават на мозъка да комуникира по-ясно. Въпросните технологии се дават на пациенти, които след прекосяването на образование, стартират да описват по какъв начин тъкмо се трансформира животът им. Повечето такива уреди употребяват изкуствен интелект, с цел да се образоват и да превеждат сигналите от мозъка.

Самата технология съществува от няколко десетилетия, само че постоянно остава напълно пробна. Първите проби са извършени през 70-те години на предишния век и разрешават на човек да го употребява през 90-те години на предишния век. Оттогава има към 40 души в целия свят, които употребяват сходни импланти.

Проблемът за въпросната технология е, че в доста връзки е мъчно да се създаде. Оказва се, че всеки един мозък има неповторими сигнали и се изисква време за настройването на самите импланти. Има и друга спънка, измерването на тези сигнали. Д-р Едуард Чанг е шеф на неврологичната хирургия в университета в Калифорния и разказва всичко това като един доста дълъг и забавен проце, който постоянно има спънки.

Използват се забавна серия от електроди, както и няколко хиляди други, които да проследят хилядите сигнали на невроните. Сигналът доближава до устройство и му разрешава да се декодира и по този начин пациентът може да каже мислите си на глас, въпреки и в никакъв случай да не е имал опция да приказва. Улавянето на диалект става покрай моторния дял, където се управляват лицевите нерви, устата и езикът. Оказва се, че до момента в който мислим, ние използваме същите сигнали, само че в доста по-слаб интензитет. Изкуственият разсъдък съумява да преведе сигналите и да ги трансформира в тирада.

Една доста напреднала концепция е, че бойците ще имат цялостната независимост да употребяват такива импланти и да управляват оръжия, които се намират на хиляди километри от тях, употребявайки точно мисълта. Свръхоръжията обаче ще останат за далечното бъдеще, защото сега се намираме в напълно друга фаза и не може да помогнем за по-добрата разработка. Пак там се приказва за умеене за угнетяване на страха, суматохата и други отрицателни отблясъци по време на война.

Не е изненада, че съгласно доктор Джекер, това устройство може да се употребява за кражба на мисли, както и за угнетяване на страсти. Точно затова е значимо в бъдеще да се създадена етична невротехнология, която да пази всичко това. Обръщайте повече внимание на бъдещите и общите условия, най-малко това можем да кажем в отбрана за бъдещи забавни технологии. Според п-р Вив Еванс, сходна технология най-вероятно ще докара и до по този начин наречения Вавилонски апокалипсис – моментът, когато множеството хора няма да учат повече езици и ще могат да споделят своите думи на личен език, до момента в който същите импланти ще превеждат казаното.

След като съумяваме да стриймваме филми, музика и всичко останало, никой не е подсигурил, че един ден няма да можем да стриймваме и съвършен превод на тирада в действително време.

Еванс преглежда това като фантастика, само че дано не забравяме, че в днешно време всичко е една сериозна фантастика и може да ни изненада доста съществено, най-малко на първо четене. Скоро можем да нямаме и потребност от интернет, както и други познания. Не е изненада, че това към момента остава в бранша на фантастиката и скоро ще се роди като интрига, само че пък най-малко би трябвало да знаем, че имплантите са в доста далечна пробна фаза, а до необятното разпространяване ще са нужни най-малко още 100 години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР