Годината започва с промени - от 1 януари влизат в

...
Годината започва с промени - от 1 януари влизат в
Коментари Харесай

Цени, заплати, пенсии, данъци. Какво ново влиза в сила от 1 януари

Годината стартира с промени - от 1 януари влизат в действие нови цени на винетките и природния газ, нова минимална заплата, промени в налози и обществени заплащания, както и разнообразни условия за пенсиониране. А в градския превоз към този момент ще се пътува с електронни билети.

Минималната месечна работна заплата към този момент е 780 лева . Размерът ѝ се покачва с 9,9% по отношение на досегашната от 710 лева Повишението ще коства на бюджета за една година над 300 млн. лева

С 22 на 100 се усилва и линията на беднотия - от 413 на 504 лева

По-висок към този момент е и прагът за регистрация по Данък добавена стойност - 100 000 лв.. Досега прагът беше 50 000 лева 9-процентните понижени ставки, въведени поради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и потреблението на спортни уреди също се удължават с една година. През декември Народното събрание реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.

По-евтини с 10% към този момент са електронните винетки. Годишната коства 87 лева, с 10 лева по-малко. Тримесечната винетка поевтинява от 54 лева на 48 лева, а месечната - от 30 на 27 лева Седмичната и уикенд винетката ще се купуват надлежно с два и един лев по-малко и ще костват 13 и 9 лева

Отпада обаче мярката за подкрепяне на водачите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

Очаква се Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)да разгласи нова цена на природния газ за януари, само че тя ще е по-ниска от поисканите от " Булгаргаз " през декември 204.53 лв. за 1000 куб. метра без налози и такси. Очаква се цена към 186 лв.. Така скокът би бил над 27.6%, а не 40%, каквото беше настояването на държавния снабдител.

Въпреки нарастването, цената на парното отопление за битовите клиенти, увери ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Хората с над 90% увреждане с избрана непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност, към този момент ще получават 287,28 лева месечно – с 52 лева повече.

За хората с над 90% степен на увреждане с избрана непозната помощ, които получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване или заради трудова акцидент или професионална болест месечната поддръжка се усилва с близо 30 лева и към този момент е 151,20 лева

Изискванията за навършени години и застрахователен стаж се усилват по график, който беше признат още през 2015 година През 2023 година мъжете получават право на пенсия при навършени 64,5 години и застрахователен стаж от 39 години и 4 месеца. Условието за за възраст нараства с два месеца, а за стаж - с един.

Жените към този момент получават право на пенсия при навършени 62 година - с два месеца повече, в сравнение с пенсиониралите се през 2022 година Второто условие е да са натрупали 36 години и 4 месеца стаж , също с два месеца повече.

Увеличението ще продължи в годините до момента в който не доближи до 65 година с 37 година стаж за дамите и 65 година и 40 година стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 година, а за дамите - през 2037 година

Българска народна банка покачва главния лихвен % на 1,42 %. Плавното му покачване стартира още през октомври поради инфлационните процеси. ОЛП се ползва лимитирано на банковия пазар у нас и визира някои левови заеми. Увеличаването е на фона на нарасналите лихвени равнища от Европейската централна банка, които оказват своето въздействие и върху паричния пазар у нас.

В столичния градски превоз към този момент се пътува с електронни билети за време, които наложително би трябвало да се валидират при качване в транспортното средство. Предлага се и нов тип превозен документ - 24-часова карта за безграничен брой пътувания с всички типове превоз, като цената е 6 лв.. Има и 72-часова карта за 15 лв., както и седмична с два безвъзмездни дни. Отпадат транспортните документи на хартия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР