Годината, в която се очаква България да задава дневния ред

...
Годината, в която се очаква България да задава дневния ред
Коментари Харесай

АБВ: Сделката за ЧЕЗ е еманация на един уродлив модел

Годината, в която се чака България да задава дневния ред на Европа и да се трансформира в водач на Балканите, стартира с невиждани събития и феномени, които слагат под подозрение освен ефикасното действие, само че работата на българските институции въобще.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз даде съображение за загърбване на проблемите и потушаване на свадите в името на положителния интернационален имидж на страната. Вместо вести за триумфа на българското председателство, за отваряне на процедурите по приемането ни в Шенген и еврозоната, за приобщаването на нашите балкански съседи към европейското семейство, за нови вложения, ръководещите трансфораха в наше всекидневие политическите кавги и рецесии. 2018 година стартира с препотвърждаването на облика ни на най-корумпирана страна в Европа, с убийства, обири, принуждение и експанзия, митинги, турбуленция в здравната ни система и доста други.

Казусът с придобиването на компанията ЧЕЗ е еманация на модела на ръководство от 2009 година насам. Еманация на един недъгав модел, при който обществени блага/права/ресурси биват най-нагло подарявани с дейното (съ)участие на ръководещите на незаконни клептократи, които се крият зад подставени лица! Сделката по продажбата на електроразпределителното сдружение мощно ерозира чувството за държавност и възцари тайните теории за сметка на формалните позиции и ясните обстоятелства.

Едва ли съществува и един български жител, който да има вяра, че покупката не се прави от подставено лице. Дори министър председателят принизи огромния спор за ролята и отговорността на страната, като намеси скрити и тайнствени врагове.

По-големите въпроси са:

Защо макар привидната интернационална легитимация на премиера „ успехите” му се мерят в следващата фамилиарна фотография, а забележими резултати и поддръжка за предпочитани планове липсват?

Защо основни значими вложители в бизнеса, стопанската система и медиите напущат България?

Защо след 2007 година страната няма сходен значим прогрес и триумф?

Покупката на „ ЧЕЗ България “ е следващата от голям брой скандални и безобразни покупко-продажби на прехода, сравнима в същността си с продажбата на БГА „ Балкан”, „ Булгартабак “, „ Кремиковци”, Дипломатически клуб „ Бояна “, въпросът с естествен парк “Пирин” и ред други. Дързостта тя да бъде финализирана тъкмо в интервала на председателството свидетелства както за безпределната смелост и самонадеяност на лицата зад нея, по този начин и за безсилието и неналичието на воля на представляващите държавните институции да защитят публичния интерес.

Обществените услуги, в частност комуналния бранш, би трябвало да работят и да бъдат в услуга единствено и само на публичния интерес. Те би трябвало да са под контрола на страната – никой с изключение на нея не може да даде гаранции за цената на тока в бъдеще или други нередности в ръководството на бранша. Съдбата на 3 милиона души, които са близо половината от популацията на България, не може да стане пленник в частни, в тази ситуация некомпетентни, ръце. Контролът върху енергийната, а оттова и върху националната сигурност, не може да бъде подаряван и поверяван на инцидентни хора без нужната експертиза.

Изключително притеснителна, само че и доста показателна за нас е неколкократната промяна на позициите на държавното управление по проблема, както и разноговоренето сред обособените представители на ръководещите и другите регулаторни органи.

До през вчерашния ден министър председателят Борисов обясняваше по какъв начин страната не можела да се меси в покупко-продажби сред частни субекти, че нямала място в енергетиката, че била неприятен собственик, че нямало пари и така нататък, и така нататък Сега обръща позицията си на 180 градуса, влизайки в непосредствено несъгласие със самия себе си. Този безреден метод, тази реактивност и явна липса на надзор над обстановката, води до един главен извод - промяната на позицията му е подбудена единствено и само от инстинкт за самозапазване, а не от трезва преценка на събитията и действителен блян да се откри решение в интерес на България.

Така не се ръководи страна, по този начин не се ръководи даже малко ЕООД!

Политическа партия АБВ постоянно е била ЗА дейна роля на страната в стопанската система.

Още от учредяването на партията сме декларирали изрично, че страната би трябвало да взе участие като вложител в огромни планове от стратегическо значение и да участва интензивно в браншове, които се свързват с така наречен естествени монополи и инфраструктура като железници, пътища, телекомуникации, стратегически артикули и услуги (пощи, оръжия), естествени запаси и енергетика, опазване на здравето. В доста от модерните демокрации тези монополи са под контрола на страната, а там където не са, наклонността е да се връщат в обществени ръце.

Затова за нас е несъмнено, че българската страна би трябвало да си върне контрола върху подобен извънредно значим стратегически бранш, какъвто е енергоразпределението.

Но, би трябвало да е пределно ясно, това не може да стане, както предлага министър председателят Борисов при следващата итерация на държавната позиция, в партньорство със инцидентни субекти! Не може ортаци на страната по въпроси, засягащи националната сигурност, да са нестратегически вложители, без нужната експертиза, зад които стои неизвестно #КОЙ! Самият факт, че държавното управление предлага подобен вид, явно в ущърб на България, е неоправдателен!

Нещо повече, държавното управление приказва за присъединяване в договорката без даже да разяснява цената, която е близо 2 пъти и половина по-висока от тази, за която първият кабинет на Борисов продаде остатъчните 33% от ЧЕЗ! Възможните заключения са, че или първата продажба е била направена на безценица, или в този момент страната ще заплати нереално висока цена. И в двата случая става дума или за незаконна занемареност, а в най-лошия - за незаконно съучастничество!

Затова призоваваме:

1. Всички виновни държавни институции и регулаторни органи – държавно управление, парламент, ДАНС, КЕВР, КФН, Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, прокуратура и други да се намесят съответно и дейно, в това число употребявайки дипломатически канали и благоприятни условия за диалози на най-високо равнище с чешката страна, и договорката за ЧЕЗ да бъде анулирана.

2. Държавата да пристъпи към назад придобиване на този бранш, или независимо, или в партньорство със стратегически вложители, при гарантиране на оптималната опция за надзор и отбрана на публичния интерес.

3. За Политическа партия АБВ виновността за създалия се безпорядък е напълно на държавното управление и персонално на премиера Борисов, който е директно виновен за всичко, което касае националната сигурност на страната. Затова без значение по какъв начин приключи сагата с ЧЕЗ, той би трябвало да понесе политическа отговорност и да подаде оставка!

4. Абсолютно всички обстоятелства и условия по проблема “ЧЕЗ” да бъдат направени притежание на българската общност, с цел да може да се разбере истината до дъно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР