Годината е 1999-а. Манчестър Юнайтед сваля Арсенал от трона в

...
Годината е 1999-а. Манчестър Юнайтед сваля Арсенал от трона в
Коментари Харесай

Най-дългото завръщане

Годината е 1999-а. Манчестър Юнайтед смъква Арсенал от трона в Англия в годината, когато побеждава Байерн Мюнхен в оня вманиачен край на Шампионската лига на „ Камп Ноу “ в Барселона. В същото време исторически клубове като Чарлтън, Блекбърн и Нотингам Форест остават под избавителната линия и изпадат от Висшата лига.

Това е нещо много необичайно за отбора като Нотингам, който от основаването на Висшата лига през сезон 1992/1993 година съумява да приключи един път на трето и един път на девето място. Едва ли някой в Нотингам чака изпадането в тогавашната Първа дивизия (второто равнище на Англия) да се трансформира в един същински призрачен сън, който да прерасне в изгнаничество.

В първите години от ерата на Висшата лига Форест редува мощни и слаби сезони. Още през 1993 година „ алените “ приключват на 22-ро място и се сбогуват с елитния си статут. Година по-късно отборът, воден от Франк Кларк, отива на „ Лондон Роуд “ за мач против Питърбъро, победа против който ще подсигурява промоция. Повече от 8000 фена на Нотингам пропътуват дистанцията до столицата за този мач. След последния съдийски сигнал те ликуват, откакто гостите печелят с 3:2 с помощта на два гола на звездата Стан Колимор.

Нотингам се завръща във Висшата лига с гръм и тропот и през сезон 1994/1995 година приключва трети и се класира за евротурнирите. На идната акция отборът стига до 9-о място, а в Европа е отстранен от Байерн Мюнхен.

През 1997 година тимът приключва на 20-о място и още веднъж се сбогува с елитния си статут. Както и при първото си изпадане, Нотингам бързо се подвига и откакто в края на сезона победи опашкаря Рединг с 1:0 се върна във Висшата лига.

След единствено сезон в най-високото равнище на британския футбол, Нотингам още веднъж изпада. Този път обаче, Съдбата не е по този начин благосклонна към тима и той трябваше да чака тези по този начин дълги за почитателите 23 години, преди още веднъж да се пребори за място във Висшата лига.

Този завършек на изгнаничеството бе комплициран от отбора на Стив Купър, който победи Хъдърсфийлд с 1:0 на „ Уембли “ във финалния бараж за влизане във Висшата лига и още веднъж е измежду най-големите. Двукратният европейски клубен първенец бе отвън елита на Англия цели 23 години.

По този метод „ The Tricky Trees “ се трансфораха в тима, който след отпадането си от Висшата лига, се нуждаеше от най-дълго време, с цел да се завърне – от 1999 до 2022 година

В тези 23 сезона клубът, който е ставал първенец, на два пъти е вдигал Купата на ФА и има общо 12 огромни трофея във витрината си, трябваше да се оправи и с изпадането в третото равнище на британския футбол през 2005 година Сега обаче, почитателите на Нотингам още веднъж гледат с вяра към бъдещето, което ще срещне тима с най-хубавите в Англия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР