Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците

...
Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците
Коментари Харесай

Историята на Джулая: Всичко започва преди 33 години от Варна

Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет индивида, а концепцията беше на починалия Виолин Станкович. През есента на множеството от нас предстоеше да влязат в казармата, а това беше последното ни нехайно лято. Ние естествено го използвахме на цялостни обороти с малко спане и доста дивотии. Всичко стана по случайност и без никаква предварителна подготовка, просто Вили сподели: Ей желаете ли да прекараме една нощ на плажа и да гледаме изгрева на сутринта? Естествено всички бяхме ЗА и по този начин стартира всичко. След това си казахме, че ще бъде добре да се събираме всяко лято на този ден. В интервала от 1980 до 1983 нямахме никаква опция освен да се събираме, само че и да се виждаме, защото ни изпратиха бойци в разнообразни краища на страната, с цел да я пазим от „ неприятните империалисти, които единствено чакаха комфортен миг, с цел да ни завладяват и заробят. ” Следващата известна колекция по този мотив беше 1984, по-късно през 1985 (пак на южният плаж във Варна). Едва през 1986 концепцията стартира да набира известност и се организира първото събиране в Камен бряг.

„ Джулай морнинг ” - Посрещането на изгрева на 1 юли стартира като на смешка, когато през 1986 година група другари, фенове на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време управляващите преследват събиранията на неофициални групи и с цел да не бъдат безпокоени, младежите придвижват купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „ Джулай морнинг ”.

Джулаят е неповторим за България заради естеството на неговото пораждане и не се следи в други европейски страни.

Едва през 90-те години обичайните хипи събирания стартират да се организират освен във Варна, а и на други места по крайбрежието, като последователно в тях се включват и фенове на пънка и хеви метъла. На доста места по този мотив стартират да се провеждат рок концерти. В момента най-популярното място за посрещане на юлското утро е Камен бряг, а в последните години там пее и истинският реализатор на едноименната ария Джон Лоутън. Така след 27 години от касетофони на акумулатори песента прозвуча в истинското осъществяване онлайн. Самите музиканти от Юрая Хийп признават, че са изумени от паметния статут на песента си в България, тъй като тя като цяло не е измежду най-големите им шлагери.

История на песента

" Юрая Хийп " е британска рок тайфа, станала една от най-популярните групи на 70-те години на предишния век. Името си избират от едноименния воин на Чарлз Дикенс от романа " Дейвид Копърфийлд ". В книгата Юрая работи като съперник на Дейвид, осуетявайки проектите му. Между 70-те и 80-те години бандата неведнъж сменя членовете си.

" July morning " ( " Юлско утро " ) се трансформира в хитовото парче от третия им албум " Look at yourself " ( " Погледни себе си " ) излязъл през 1971 година 10-минутната класика се ражда от разнообразни хрумвания на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Докато записвали албума Look at yourself, музикантите разкрили, че са написали няколко обособени композиции все в до мажор. Сглобили ги дружно и по този начин се родила именития шлагер.

Парчето е издавано като сингъл в Съединени американски щати през 1971 година и 1973 година Песента се трансформира в класика освен у нас – осъществяването на орган в началното интро се употребява и като брачен марш по света.

Днес...

В последните години Джулай има освен по брега на морето. Хипарският празник уверено влезе във вътрешността в страната, в доста градове се провежда посрещането на изгрева.

Някои настояват, че концепцията към този момент е изгубила своето в началото значение, както и че по-младите хора не са безусловно осведомени с изискванията, при които е зародил този празник или даже кой е създателят на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите утринни лъчи, като знак на зараждащия се живот, е към момента съществена причина хората да го празнуват.

Джулая не се чества, а се изживява! /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР