Година след въвеждането на таван върху цената на износа на

...
Година след въвеждането на таван върху цената на износа на
Коментари Харесай

Брюксел затяга петролните санкции срещу Русия

Година след въвеждането на таван върху цената на износа на съветски газ, Брюксел работи върху в допълнение стягане на рестриктивните мерки, заяви ДПА.

С оглед на това, че санкционният инструмент не е бил толкоз ефикасен, колкото се очакваше, ограниченията за мониторинг и условията за документи би трябвало да бъдат затегнати, съгласно информация, с която немската осведомителна организация разполага, съобщи Българска телеграфна агенция. Така за транспортните компании в бъдеще ще стане по-трудно да заобиколят глобите. 

Решението може да бъде взето до края на годината като част от 12-ия пакет наказания на Европейски Съюз, целящи да нанесат удар върху съветската стопанска система поради войната в Украйна. Новите наказания включват и предложение за ограничение на търговията с диаманти от Русия.

Таванът върху цената влезе в действие преди година на този ден дружно с спомагателна възбрана върху вноса на съветски нефт в Европейски Съюз. Целта на тази мярка е да принуди Русия да продаде нефт на консуматори в други страни за най-много от 60 $ на барел.

За експорт в страни отвън Европейски Съюз износът на нефт по море може да се реализира, единствено в случай че цената не надвишава наложения таван.

Така западните морски компании могат да продължат да употребяват корабите си, с цел да транспортират съветски нефт за страни като Индия, Китай и Египет. Регулацията се ползва също и за други значими услуги като обезпечаване, техническо обслужване, както и финансови услуги.

Надеждата е ценовият таван да отслаби напрежението на енергийния пазар в дълготраен проект, както и да смекчи товара върху трети страни. Целта е и той да подсигурява, че Русия няма да се възползва повече от растежа на цените на петрола и да попълня военния си бюджет.

Според откриватели обаче, последните данни сочат, че през октомври 99% от съветския недопечен нефт се изнася по море и то на цена над 60 $ на барел.

Русия във все по-голяма степен разчита на така наречен " сенчеста флотилия ", т.е. кораби, които не са благосъстоятелност на западни компании или не са застраховани от западни застрахователи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР