Година след началото на войната Русия - Украйна само някои

...
Година след началото на войната Русия - Украйна само някои
Коментари Харесай

Над 1 000 компании обявиха напускане на Русия, но само 8,5% са го направили наистина. Каква е причината?

Година след началото на войната Русия - Украйна единствено някои от фирмите, които оповестиха овакантяване са съумели изцяло да се разделят със страната агресор. Това сочи изследване от Йейлския университет. За напуснане на Русия се готвеха 1000 компании, които оповестиха, че непринудено редуцират активността си единствено два месеца след началото на войната в Украйна. Според данните на изследването едвам 520 са го създали.

Според друго изследване обаче по-малко от една на 10 западни мултинационални компании с дъщерни сдружения в Русия е напуснала от началото на войната.

Това твърди отчет на двамата учени Саймън Ивенет от Университета на University of St Gallen и Николо Пизани от IMD Business School, оповестено от мозъчния концерн Australian Strategic Policy Institute.

Проучването преглежда 1404 компании със седалище в страните от Европейски Съюз и Г7 с общо 2405 дъщерни сдружения в Русия преди нахлуването й в Украйна през февруари 2022 година Според констатациите единствено 120 от тези компании, или 8,5% от общия брой, са напуснали с най-малко едно от дъщерните си сдружения до края на ноември.

Някои от фирмите, които разгласиха изтеглянето си от Русия, като McDonald " s и Nissan, имат варианти за назад изкупуване. Руската антимонополна организация споделя, че McDonald`s може да си върне съветските интервенции в границите на 15 години, до момента в който Nissan, който продаде бизнеса си на съветско държавно дружество за 1 евро, може да изкупи назад в границите на шест години. Проучването излиза като несъгласие на отчета от Йейлския университет.

Каква е повода за това толкоз малко да са съумели до момента?

Над 2000 компании търсят утвърждение за овакантяване на съветския пазар, заяви Business Insider, базирайки се на Financial Times. Институцията, която обработва заявките, се среща единствено три пъти месечно и преглежда до седем заявки среща. Това утежнява времево процеса.

Явно не е толкоз просто една компания да се измъкне от Русия. Ето няколко аргументи за това.
Компаниите се пробват да изоставен Русия по проведен метод
Много компании бързо оповестиха желанието си да изоставен съветския пазар. Големи марки като McDonald`s, Starbucks изцяло напуснаха страната, само че други може да подхващат по-бавен метод към тактиката си за напусканепо разнообразни аргументи.

Някои от тях споделят, че с е усещат задължени към своите локални чиновници, на фона на решението да изоставен или останат.

Според учените има доста основателни аргументи фирмите да не съумеят да се отдръпват. " Западна компания, работеща в бранш, изключен от формалните наказания, може да реши, че е несвоевременно да остави своите клиенти в Русия ", пишат те.

" Не е вярно да изоставяме нашите хора в Русия ", разяснява английският колос Unilever през февруари. Конгломератът, който сега дава работа на 3000 души в Русия, спря целия импорт и експорт на своите артикули и финансови потоци в и на открито на страната предходната година, само че продължава да доставя създадени в Русия артикули на вътрешния пазар.

Продажбата на бизнеса също не е вид съгласно тях.
Още една причина за това фирмите да не могат да изоставен Русия е Кремъл и неговите стратегии за поддържане на стопанската система
Руското държавно управление сътвори спънки пред фирмите да изоставен незабавно откакто страните започнаха да постановат наказания на Кремъл поради войната му в Украйна.

Инвеститорите, които желаят да продадат бизнеса си и са от " вражески страни " би трябвало да дарят най-малко 10% от приходите от продажбата на съветския бюджет, съгласно документ, оповестен преди дни от финансовото министерство на страната.

Като се сложат и наложителните държавни утвърждения, преди да могат да изоставен Русия и напън върху работодателите да запазят работните места, то за фирмите става много мъчно.

Проучването на двамата учени Саймън Ивенет и Николо Пизани откри огромни разлики във връзка с произхода на компниите, които са закрили бизнеса си в страната агресор. Около 16% от американските компании са затворили дъщерни сдружения, спрямо 15% от английските компании, 7% от японските компании и 5% от немските компании.

Освен това фирмите са по-склонни да затварят губещи дъщерни сдружения, в сравнение с тези със постоянни облаги. 120-те компании, които са затворили дъщерни сдружения в Русия образуват 15,3% от работната мощ на западните мултинационални компании преди нашествието в страната, само че единствено 6,5% от облагите.

В индустриалния бранш 50-те дъщерни сдружения, които бяха продадени или затворени, отговаряха за 18,6% от работната мощ на западните интервенции в бранша, само че единствено 2,2% от облагите.

Трябва да се посочи, че за напуснала компания се брои тази, която е отдръпнала едно или повече дъщерни сдружения, само че не безусловно всичките си интервенции в Русия. Наличието на варианти за назад изкупуване слага под подозрение окончателността на изтеглените бизнеси.

Мултинационалните компании са изправени пред оперативни провокации при излизането си , по тази причина прекъсването на интервенции в страната може да има резултат на доминото върху техния бизнес другаде.

Операциите им в международен мащаб могат да бъдат наранени, в случай че едно дъщерно сдружение бъде счита Сол Естрин, професор в Лондонското учебно заведение по стопанска система, и Клаус Е. Майер, професор в Ivey Business School.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР