Година на амплитудите – така обобщиха изминалата 2020 г. политологът

...
Година на амплитудите – така обобщиха изминалата 2020 г. политологът
Коментари Харесай

Харалан Александров: Познавам хора от протестите, които сега са засрамени от действията си

Година на амплитудите – по този начин обобщиха миналата 2020 година политологът Димитър Ганев и общественият антрополог Харалан Александров в студиото на БТВ.

Двете събития, които белязаха политическия небосвод в страната, са рецесията с ковид и избухналите митинги против държавното управление.

Така, до момента в който при започване на пандемията равнищата на доверие към държавното управление се повишиха внезапно, след няколко месеца – в разгара на митингите, те още веднъж спаднаха.

И въпреки всичко, колкото и мрачна да ни се коства 2020 година, съгласно Димитър Ганев излизаме от годината с позитивни вести.

„ Приключихме с втората вълна в България. Данните, които виждаме в първите дни, са изключително оптимистични. Трябва да похвалим управляващите, тъй като нашите съседи, като Гърция да вземем за пример, не могат да се похвалят със същото. Напротив – стягат ограниченията. Втората добра вест е, че с добра организация една страна като Израел съумя да имунизира 1 млн. души единствено в границите на няколко седмици и е дала поръчка, че до края на февруари ще успее да имунизира над 80% от популацията “, разяснява Ганев.

А съгласно Харалан Александров наложените от държавното управление ограничения по време на пандемията предходната година са предизвикали „ тежко детско държание от обособени човеци и цели групи “.

„ Това, което открихме е, че една от новата функционалност на държавното управление е да бъде ненавиждано. Бих споделил, че ръководството се оправи доста обичайно с тази роля. То понесе големи удари и офанзиви, резервира самообладание, продължи да действа в разгара на така наречен „ национални въстания. (…) Един от огромните триумфи е, че Борисов даде вярна интерпретация на това, което се случва – той съумя да се държи с хората, които му желаеха оставката, хвърляха яйца, заплашваха и така нататък, тъкмо като с деца, които са се развилнели и би трябвало да бъдат оставени да се налодуват. И това се оказва вярна интерпретация, тъй като огромна част от тези хора се успокоиха, а някои от тях, които познавам персонално, са леко засрамени от непристойните и в някакъв смисъл некрасиви жестове, на които се отдадоха “, разяснява Александров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР