Гневът е нормална човешка емоция, като чрез нея човек иска

...
Гневът е нормална човешка емоция, като чрез нея човек иска
Коментари Харесай

Как да овладеете гнева си

Гневът е естествена човешка страст, като посредством нея човек желае да покаже, че се усеща смутен, сърдит или нерешителен. Понякога обаче той излиза отвън границите на естественото и по тази причина е належащо да вземете някои ограничения, с цел да може да го контролирате.

Опитайте да разберете каква е повода за вашия яд

Понякога ви се случва да се ядосате за нещо неуместно, само че постоянно зад него стои по-голям проблем, който е първоизточник на гнева ви. Определянето на същинската причина ще ви помогне по-лесно да се справите с него. Гневът може да е разследване на безпокойствие, без значение дали то е основателно или не, и се демонстрира като защитна реакция. Проблемите също могат да произтичат от детството ви, в случай че сте били в среда с чести кавги. Друга причина за гнева може да е депресията, психическа контузия или продължителен стрес.

Оглеждайте се за предизвестия от тялото си

Вероятно си мислите, че множеството пъти ставате гневни внезапно без предизвестие, само че в действителност още преди този момент тялото ви дава предупредителни знаци. Такива са така наречен топки в стомаха, главоболие, учестено дишане, сърцетуптене, загуба на централизация, зачервяване на лицето и други. Всички те са сигнални лампи, че нещо се случва с вас. Познаването им ви разрешава да предприемете стъпки за ръководство на гнева си, преди той да излезе отвън надзор.

Идентифицирайте дразнителите

Събитията, които ви носят повече стрес, не са опрощение да ставате гневни, само че разбирането по какъв начин те въздействат върху вас, може да ви помогнете да контролирате протичащото се и да избегнете експлоадирането. Погледнете нормалната си рутина и се пробвайте да определите действия, часове на деня, хора, места или обстановки, които провокират раздразнителни или гневни усеща у вас. Такива може да са трафикът, опашката в магазина, противен сътрудник и други. Когато разберете какво ви вади отвън релси, помислете за метод да го избегнете или да измененията настройката си за него. Макар да мислите, че не може да повлияете на заобикалящата ви среда, от време на време е нужно просто да гледате на нещата от друг ъгъл.

Научете по какъв начин да се успокоявате

Има способи, които оказват помощ да държите гнева си под надзор. Дишайте надълбоко, движете се, пуснете си обичана ария, масажирайте зоните на напрежение, като слепоочието и бройте до 10, преди да кажете нещо безогледно. В дълготраен проект се хранете по-здравословно, прекарвайте време с околните си и се научете да простите.

Потърсете профилирана помощ

Ако макар използването на всички изброени техники, към момента мъчно контролирате гнева си и това ви навлича проблеми, не се колебайте да потърсите помощ от експерт.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР