Глухарчето /Taraxacum officinale/ представлява многогодишно тревисто растение с млечен сок.

...
Глухарчето /Taraxacum officinale/ представлява многогодишно тревисто растение с млечен сок.
Коментари Харесай

Глухарче

Глухарчето /Taraxacum officinale/ съставлява многогодишно тревисто растение с млечен сок. Среща се по ливади и тревисти места, край потоците в цяла България. Глухарчето е познато като лековита билка още от древността, наричано е еликсир на слънчевите лъчи. Това напълно не е инцидентно – глухарчето оказва помощ при редица болести.

Глухарчето има мощно скъсено стъбълце и добре развъртян корен. Листата му са пересто врязани, ситуирани във формата на розетка. От средата на розетката стартира да израства голо и кухо безлистно стъбълце, което е високо 5-30 см. Завършва с цветна, златисто жълта кошничка. Цветовете са езичести, а семената са вретеновидни, снабдени с хвърчилка. Използваеми са всички елементи на глухарчето, дружно с корените.

Състав на глухарчето

Надземната част на глухарчето съдържа флавоксантин, лутеин, тин, арнидол, фапандиол, лактоцерол, холин, аспарагин, витамини В1, С и D, както и провитамин А. В млечният сок на глухарчето се съдържа горчивото вещество тараксацин.

 Поляна с глухарчета

Корените на глухарче съдържат тритерпеновите съединения тараксастерол, тараксерол и псевдотараскерол, както и тараксацин, инулин, каучук. В тях се съдържат мазнини, които са формирани от глицериди на палмитиновата, линоловата, церотиноловата, олеиновата и други киселини, инозит, манит и холеин.

Събиране и предпазване на глухарче

Както споменахме, всички елементи на глухарчето се употребяват. Корените се събират през есента и лятото, а листата към цъфтежа – напролет и началото на лятото. След събиране се изсушават и се съхраняват в прохладни и сухи пространства, надалеч от директна слънчева светлина.

Глухарче в кулинарията

В някои страни глухарчето целеустремено се отглежда като кулинарно растение. Листата му се употребяват за вкусна пролетна салата, която е извънредно потребна при пролетна отмалялост и авитаминоза. Освен за салата с глухарчета се употребява за изработката на потребен чай и някои типове сладка.

За да си извършите салата от глухарче, оставете листата му да киснат 30 минути в хладка вода. Другият вид е да ги сварите до смяна в цвета. Така се отстраняват горчивите им субстанции. След това нарежете листата и ги подправете със зехтин и лимон на усет. Прибавете нарязан зелен лук, копър, магданоз и няколко маслини.

 Глухарче

Оказва се, че глухарчето може да бъде и чудесна фалшификация за чорба. Изкиснете в подсолена вода листа от глухарче (радика, рукола), отцедете и ги нарежете ситно. Добавете копър, лимонен сок и магданоз. С тази примес овкусявайте своите супи.

Ползи от глухарчето

Основното деяние на билката е ориентирано към възстановяване функционалностите на черния дроб. Освен това тя има доста положително пикочогонно, жлъчогонно и противоглистно деяние, възбужда апетита.

Надземната част на глухарче се употребява за лекуване на гореизброените положения. Лечебният резултат се дължи на съдържащите се в глухарчето органични киселини, горчиви субстанции и гликозиди. Глухарчето ускорява действието на подстомашната жлеза и покачва отделянето на инсулин, понижава количеството на неприятния холестерол в кръвта.

Глухарчето оказва помощ при чернодробни болести, хемороиди, заболявания по пикочните пътища, стомашни и чревни неразположения, работи диуретично. Билката е доста потребна при леки форми на диабет. Използва се за кашлица, запек, болести на далака, подагра, възпаления на червата, газове, анемия, плюене на кръв, за контролиране на кръвното налягане. Пресните листа от глухарче се употребяват за лекуване на анемия, авитаминоза С, диабет и атеросклероза.

Листата от глухарче облекчават предменструален синдром, задържане на течности заради сърдечно-съдови болести, продължителен ревматизъм, артрит. Могат да се употребяват при акне, тресчица и метаболитен дисбаланс.

 Чай от глухарче

Народна медицина с глухарче

За лекуване на чернодробни болести сварете 2 с.л. листа от глухарче в 500 мл вода за към 5 минути. След като прецедите отварата, пийте по 100 г преди хранене.

При задържане на течности и бъбречни проблеми запарете 1 с.л. сушени листа с 1 ч.ч. вряща вода и похлупете за 10-тина минути. Пийте по една чаша заран и вечер.

При занижен тонус смесете печени корени от глухарче с конфитюр по желание. Приемайте по 1 с.л. преди хранене, в продължение на 10 дни.

При едва храносмилане залейте 2 с.л. ситно нарязани корени с 250 мл вода и оставете да престои 8 часа. Прецедете извлека и го изпийте на дребни глътки в границите на един ден.

Вижте защо оказва помощ още чай от глухарче.

Вреди от глухарчето

Ранните пролетни листа на глухарче могат да се вършат на салата, само че въпреки всичко не трябва да се одобряват прекомерно дълго време, тъй като може да настъпят нарушавания в храносмилането.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР