Гложенски манастир е разположен в уникален природен район, гордо извисен

...
Гложенски манастир е разположен в уникален природен район, гордо извисен
Коментари Харесай

Гложенски манастир – свято и духовно място в България

Гложенски манастир е ситуиран в неповторим естествен регион, гордо извисен на високи скали в полите на Стара планина. Манастирът не наподобява на никой различен български манастир по своето местонахождение – под отвесни скали със зашеметяващи гледки. Той е необикновено хубав, със непокътнат древен дух и неповторима гледка.

Гложенски манастир е божествено място, което съчетава красива природа и история. Той е мощен нравствен център, който пази достоверния си тип и до момента. Омайните гледки от височината, където е ситуиран манастира, запленяват всеки, който го посети. Светата обител е комплекс от красиви двуетажни постройки и черква, които припомнят средновековна цитадела.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Гложенски манастир – свято и духовно място в България
Снимка: Личен списък

Заедно с белоснежната черква, Гложенски манастир наподобява на същински баснословен замък от минали времена. Името на манастира се свърза с Апостола на свободата – и Васил Друмев, създателят на „ Иванко-убиецът на Асеня “, който бил заточен в мансатира за повече от 10 месеца. Сега в манастира има построен музей на Васил Друмев.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Гложенски манастир
Снимка: Личен списък

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България

 infomax-logo-50-15-HW

Ето забавни обстоятелства за Гложенски манастир:

Местоположение

Гложенският манастир се намира в извънредно живописна околност наоколо до село Гложене, край Ловеч и е ситуиран в Западната част на Предбалкана, под връх Камен Лѝсец, на 860 метра надморска височина. В непосредственост до него са: село Малък Извор, град Тетевен на 15 км и Ябланица на 10 км.

История

Легендата споделя, че манастирът е учреден през 13 век и е издигнат от киевския княз Георгий Глож, който бягал от тататрите. Според преданието, на днешното място било учредено населено място Гложене, а над него високо в планината бил издигнат манастир, който приличал на непристъпна цитадела. Според легендата, иконата на Свети Георги, която майсторите донесли със себе си, непрекъснато изчезвала и се появявала в скалите. Така хората приели това за значим знак и построили манастира там. Името на манастира се свърза с Иван Aсен II и царската фамилия на Асеневци.

Гложенският манастир „ Св. Георги Победоносец “ е съществувал дружно със остарелия манастир известно време, като те се свързавали с тунел, прокаран в скалите. Тунелът се наричал „ Просечник “ и бил употребен доста пъти от Апостола Васил Левски, когато се криел от турците.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Стаята със скривалището
Снимка: Личен списък

През средновековната ера Гложенският манастир бил страж на духовните полезности и достижения на българите от това време. Днес се пази един ръкопис с преданието за манастира, един „ Апостол “, а книгите преписвани тук не са се съхранили, тъй като били унищожени.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Дворът на манастира
Снимка: Личен списък

Гложенски мансатир и монасите в него съдействали доста за развиването на просветата като още през 17 век тук било намерено килийно учебно заведение, а също в Ловеч и село Малък извор. Манастирът бил централно леговище на революционните дейци по време на националноосвободителните битки и до момента в него се пази скривалището на Васил Левски.

Архитектура

Гложенският манастир е настоящ манастир, който има черква и жилищни здания, ситуирани под формата на затворен двор. Новата черква е издигната през 1931 година и съставлява висока, неголяма постройка, която се откроява с белия си цвят. Старата черква е била разрушена от заметресението 1913 година. Тогава тя имала богати фрески.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Входът откъм манастира
Снимка: Личен списък

От старите постройки на Светата обител е останала единствено една дребна постройка, наричана кула.

Най-важната полезност за Гложенския манастир е копието на старинната икона „ Св. Георги Победоносец “, която се споделя, че е на Георги Глож при установяването му по тези земи.

В манастира има и музей на Митрополит Климент (Васил Друмев), който заточили в манастира по разпореждане на княз Фердинанд и останал в килията 15 месеца.

Забележителности

Около Гложенски манастир има екопътека, която е покрай Тетевен. Тя е доста живописна и подобаваща за приятна разходка в чудната природа на Балкана.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Красива природа
Снимка: Личен списък

В непосредственост до манастира се намира пещерата Моровица на 45 минути, която е една от най-дългите пещери в България.

Спиращи дъха гледки се разкриват от височината, на която се издига манастира в подножието на връх Лисец. Прекрасна гледка се простира пред очите ви – долината на река Вит, село Гложене, скалистите пейзажи на град Тетевен, връх Вежен и Козята стена във величествената Стара планина.

 Гложенски манастир – свято и духовно място в България Прекрасна гледка от манастира
Снимка: Личен списък

Спокойствието и хармонията на това божествено място се разгръщат освен в манастира, само че и измежду забележителната природа на Стара планина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР