Глобалното затопляне води до разрастване на пожарите в арктическата част

...
Глобалното затопляне води до разрастване на пожарите в арктическата част
Коментари Харесай

Арктическите пожари застрашават да освободят катастрофални количества въглероден диоксид

Глобалното стопляне води до разгръщане на пожарите в арктическата част на Сибир, които заплашват да освободят в атмосферата през идващите десетилетия големи количества въглерод, арестувани до момента в почвата, предизвестява ново изследване, оповестено в сп. Science. 

Изследователите се притесняват, че скоро ще бъде доближат предел, оттатък който дребните покачвания на температурата ще водят до експоненциално увеличение на пожарите в района.

Само за две години - през 2019 година и 2020 година, пожарите в този далечен район на земното кълбо са опустошили повърхност, равняваща се на съвсем половината от тази, опожарена през последните 40 години, разкрива изследването.   

Според изчисленията на откривателите пожарите са освободили към 150 милиона тона въглерод в атмосферата, като по този метод са съдействали за световното стопляне в един същински циничен кръг. 

Арктика, ситуирана над Северния полярен кръг, се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата. " Именно това климатично увеличаване провокира необикновена пожарна интензивност ", споделя Дейвид Гаво, един от създателите на проучването.
  
Авторите на проучването са се съсредоточили върху територия пет и половина пъти по-голяма от Франция, употребявайки сателитни изображения, с цел да следят площите, опожарявани всяка година сред 1982 и 2020 година

Според учените през 2020 година са изгорели над 2,5 милиона хектара, отделяйки количеството въглероден диоксид, което се равнява на това, което емитира Испания за една година. 

Тази година обаче сибирското лято е било приблизително три пъти по-горещо, в сравнение с през 1980 година През юни в съветския град Верхопанск беше записана температура от 38 градуса Целзий, което е връх за Арктика.

Средната температура на въздуха през лятото (от юни до август) е надвишавала 10 градуса Целзий единствено четири пъти през проучвания интервал: през 2001 година, след което през 2018, 2019 и 2020 година Това са четирите години с най-вече пожари.

Изследователите се притесняват, че този предел от 10 градуса бележи " преломна точка ", която ще бъде надхвърляна все по-често, изясни Дейвид Гаво. " Системата излиза отвън надзор и при малко повишение на температурата над 10 градуса внезапно пораждат доста пожари ", споделя ученият.

Тези райони на Сибир, в Русия, са най-вече торфища и всмукват въглерод. По този метод пожарите го изхвърлят в атмосферата под формата на въглероден диоксид.
       
Огнената буря също по този начин поврежда безконечната заледеност - трайно замръзналата почва, която вследствие на това освобождава още повече въглерод в атмосферата, от време на време арестуван в леда в продължение на епохи или даже хилядолетия. 

" Това значи, че въглеродните абсорбатори се трансформират в източници на въглерод ", изяснява Дейвид Гаво, написа Българска телеграфна агенция. Количеството въглероден диоксид, освободено през 2020 година, е " високо ", само че в бъдеще може да бъде " пагубно ", предизвестява откривателят, чиято компания The Tree map изследва обезлесяването и горските пожари. 

Във всеки случай пожари като тези през 2020 година ще бъдат все по-чести след 2050 година ", обобщава Дейвид Гаво. 

Броени дни преди откриването на конференцията на Организация на обединените нации по въпросите на климата COP27 в Египет откривателят се надява, че международните водачи ще съумеят да реализират единодушие за прогрес.
       
" Най-важното от всичко е да спрем да използваме изкопаеми горива, които отделят въглероден диоксид. Защото това, от което се притесняват учените, е, че един ден ще достигнем такава сериозна точка, че планетата ще стане необитаема за доста хора ", споделя Гаво. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР