Глобалното затопляне е засилило вероятността и интензивността на наводненията, които

...
Глобалното затопляне е засилило вероятността и интензивността на наводненията, които
Коментари Харесай

Глобалното затопляне води до екстремално време, учени прогнозират страшни бедствия

Глобалното стопляне е засилило вероятността и интензивността на наводненията, които опустошиха Германия, Белгия през юли и лишиха живота на над 200 души и предизвикаха вреди за милиарди евро, предадоха международните организации, като се позоваха на проучване на специалисти от самодейността Уърлд уедър атрибюшън (World Weather Attribution). Тя сплотява учени от разнообразни проучвателен институти по света, осведоми Дир.бг.

Появата на подобен епизод на рисково време в тези региони е станало 9 пъти по-възможно поради световното стопляне, дължащо се на човешката активност. Климатичните промени също така са довели до увеличение на количеството на дъжда в един ден с сред 3 и 19 %, споделят учените.

Това е второ сходно проучване, в което учените вършат ясна връзка сред световното стопляне и естествени бедствия тази година. Специалистите от същата самодейност пресметнаха, че „ горещият купол “ над Канада и западните елементи на Съединени американски щати в края на юни би бил съвсем неосъществим без резултата от климатичните промени.
Относно наводненията на 14 и 15 юли в Германия и Белгия, лишили живота на надлежно 190 и 38 души, специалистите в този момент споделят, че климатичните промени ускоряват вероятността, само че също и интензивността на събития, като тези през юли. Те акцентират, че са били счупени в доста огромна степен исторически върхове за дъждове, регистрирани в засегнатите зони.
Според учените за всеки 1 градус по Целзий, с който планетата се затопля, въздухът може да всмуква 7 % повече вода и когато тя се освободи, това предизвиква по-екстремни превалявания.
Учените са съумели посредством компютърни симулации и статистики да създадат оценка на това по какъв начин температурите са повлияли на дъждовете от втората половина на 19 век до момента.
Германия ще би трябвало да отдели 30 милиарда евро за възобновяване на потърпевшите от наводненията региони, а бедствието сложи въпроса за незабавните дейности против климатичните промени в центъра на дебатите няколко седмици преди парламентарните избори в страната.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР