Глобалното производство на кокаин достигна рекордни нива с възстановяването на

...
Глобалното производство на кокаин достигна рекордни нива с възстановяването на
Коментари Харесай

Европа и светът се давят в кокаин

Глобалното произвеждане на кокаин доближи рекордни равнища с възобновяване на търсенето след Ковид локдауните, сочи нов отчет, представен от Би Би Си.

Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността заяви, че развъждането на кока се е нараснало с 35% сред 2021 и 2022 година до рекордни равнища.

Разкритията допускат още съществуването на нови хъбове за трафик в Западна и Централна Африка. 

Европа и Северна Америка са най-големите пазари за кокаин, следвани от Южна и Централна Америка и Карибите.

Глобалният отчет за кокаина акцентира още, че производството се усилва вследствие на експанзията в развъждането на кока, както и на подобренията в превръщането на коката в кокаин на прахуляк.

Той сигнализира също, че трафикантите употребяват даже интернационалните пощенски услуги, с цел да пратят опиатите на потребителите, написа Телеграф.

И до момента в който в отчета се споделя, че пазарите в Африка и Азия са " към момента лимитирани ", шефката на службата в Организация на обединените нации Гада Уали предизвестява, че капацитетът за разширение на този пазар е рискова действителност.

" От 2019 година ролята на Африка, по-специално Западна и Централна, като директна зона за пазарите в Европа се е нараснала доста ".Данните за конфискациите демонстрират това.

" Както общото иззето количество в Африка, по този начин и броят на огромните конфискации доближиха рекордни равнища през 2021 година ", сочи отчетът.

В него се споделя още, че COVID-19 е имал " унищожителен " резултат върху наркопазара и търсенето на кокаин е намаляло със затварянето на нощните клубове и питейни заведения по време на пандемията.

" Но най-новите данни демонстрират, че този спад е имал малко въздействие върху дълготрайната наклонност. Глобалните доставки на кокаин са на рекордни равнища ".

Залавянето на колета обаче също се е нараснало, даже с по-голямо движение от растежа на производството.

Колумбия към момента господства в маршрутите за трафик, макар че пътищата към Европа са еволюирали.

Мексикански и балкански незаконни групи са се доближили до центъра на производството, с цел да получат достъп до доставките. 

Употребата на крек е във възходяща наклонност в няколко западноевропейски страни, в това число Обединеното кралство, Белгия, Франция и Испания.

В Украйна пазарът се уголемявал, само че след нашествието на Русия търсенето е паднало фрапантно.

Напоследък се усилват хванатите количества от Еквадор. 

Скоро бяха иззети близо 4 тона кокаин в страната, предопределен за изпращане в Сиера Леоне, заяви еквадорската полиция, представена от Франс прес.

Дрогата, открита от полицейско куче, била укрита в резервоар с рибни консерви за експорт.

Разположен сред Колумбия и Перу, които са главните производители на кокаин, Еквадор иззе през 2021 година рекордните 210 тона опиати, предопределени за Европа, най-много кокаин. През 2022 година бяха иззети още 220 тона. 

Нидерландският град Ротердам - най-голямото пристанище в Европа, се " дави в кокаин ". Думите са на кмета на града Ахмед Абуталеб, представени от Агенция Франс Прес.

Северният нидерландски град е една от двете съществени входни точки за вкарване на кокаин в Европа дружно с белгийския Антверпен.

Двете пристанища са употребявани постоянно и от разрушения през предишния месец " суперкартел ", опериращ от Дубай, за който се споделя, че е виновен за вноса на една трета от кокаина в Европа.

В началото на ноември предходната година митнически чиновници от Ротердам засякоха пратка от 2814 кг кокаин, скрита в товар със замразени калмари в резервоар от Еквадор.

Оценките на нидерландската прокуратура са, че опиатът може да доближи стойност от над 210 млн. евро, откакто попадне на улицата.

Само през 2021 година в Ротердам са били хванати близо 70 тона кокаин - безспорен връх до този миг. За съпоставяне, това е с към 74% повече по отношение на хванатите количества от 2020 г
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР