Глобалният съвет за вятърна енергетика Global Wind Energy Council (

...
Глобалният съвет за вятърна енергетика Global Wind Energy Council (
Коментари Харесай

Прогноза на Global Wind Energy Council: Мощностите от вятър ще нараснат 1,5 пъти и ще достигнат 841 ГВт през 2022 г.


Глобалният съвет за вятърна енергетика Global Wind Energy Council ( GWEC) разгласява годишният си отчет - Global Wind Report / Annual Market Update 2017.

http://gwec.net/cost-competitiveness-puts-wind-in-front/

Според документа, през 2017 година са били въведени в употреба 52,492 ГВт от вятърни електроцентрали. За съпоставяне, рекордна е 2015 година с мощности от 63,633 ГВт.

С построените новите мощности, вятърна енергетика в света доближава до 539,123 ГВт. Развитието на пазарите Европа и Индия дава опция за бърз напредък след 2018 година

В този бранш преди всичко по създаване на енергийни вятърни мощности се подрежда Китай – 19,7 ГВт, което обаче е по-малко от издигнатите през 2016 година

В отчета се отбелязва, че внезапното намаляване на цените както за континенталната част, по този начин и за морската вятърна енергетика не престават да изненадват. На пазарите в Мароко, Индия, Мексико и Канада цените се двоумят в диапазона от 0,03 $ за кВтч. Ри това наскоро при търгове в Мексико цените са спаднали и под 0,02 $ за кВТч.

По отношение на офшорната вятърна енергетика, в Германия и Нидерландия ще бъдат издигнати без държавни дотации първите вятърни електроцентрали. Става въпрос за строителството на съвсем 2 ГВт нови офшорни ветроенергийни мощности.

Дела на вятърната енергетика в света продължава да нараства бързо. В Дания на нея се падат 44% от електрическата енергия през 2017 година, а в Уругвай – над 30%.

В Европейски Съюз каузи на бранша при производството на електрическа енергия е достигнал 11,6 %, в Ирландия – 24 %, в Испания и Германия – малко под 20%.
Четири от щатите на Съединени американски щати получават над 30% от електричеството си благодарение на силата от вятъра, като същото важи и за Южна Австралия и редица области в Германия.

Американският пазар се чака да остане мощен до 2020 година, а и по-късно. На Пазарите в Латинска Америка ще продължи да господства Бразилия, макар задаващият се нов състезател и то доста мощен в лицето на Аржентина, излиза наяве от данните.
През идващите пет години, т.е. към края на 2022 година GWEC предвижда 841 ГВт открити мощности в бранша на вятърната енергетика. Тоест за пет години, упованието е за растеж от над 1,5 пъти.

Както означават анализаторите на пазара на вятърна енергетика тази прогноза на GWEC е по-сдържана от много оптимистичната през предходната година, да вземем за пример когато бе плануван растеж от 70 ГВт за интервала към 2022 година Сега за времето от 2028-2022 година прогнозата е за 60 ГВт.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР