Глобалните военни разходи са нараснали рекордно миналата година заради войната

...
Глобалните военни разходи са нараснали рекордно миналата година заради войната
Коментари Харесай

Войната в Украйна доведе до рекорд във военните разходи

Глобалните военни разноски са нарастнали рекордно предходната година поради войната на Русия против Украйна. Годишните военни разноски в Европа са на най-високото си ниво от края на Студената война преди три десетилетия. Това разгласи в изказване през днешния ден Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), представен от Ройтерс.

Глобалните военни разноски са нарастнали с 3,7 % в действително изражение през 2022 година до 2,24 трилиона $, осведоми Стоклохмският интернационален институт за проучване на мира.

Войната, която Русия стартира против Украйна предходната година, накара европейските страни да се втурнат да укрепват отбранителните си качества, отбелязва Ройтерс.

Москва споделя, че " специфичната военна интервенция " в Украйна е била нужна, с цел да я защищити от враждебния и нападателен Запад. Украйна и западните й съдружници споделят, че Русия води непровокирана война за да заграби територии.

Европейските военни разноски са скочили с 13 % предходната година, основно поради нарастванията в Русия и Украйна, само че доста други европейски страни също укрепиха военните си бюджети и възнамеряват още нараствания на фона на възходящото напрежение.

Изследователят от института Диего Лопес да Силва сподели, че няколко държавни управления имат многогодишни проекти за увеличение на разноските за армията, което значи, че може да се чака по-нататъшно повишаване на военните разноски в Централна и Западна Европа.

Военните разноски на Украйна са нарастнали с 640 % през 2022 година Това е най-голямото годишно нарастване, съгласно данните, с които разполага Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира от 1949 година В тези разноски не е включена военната финансова помощ, която западните страни са обезпечили на Украйна.

Според института военната помощ за Украйна от Съединени американски щати възлиза на 2,3 % от общите американски военни разноски за 2022 година Въпреки че Съединени американски щати имат най-високите в света военни разноски, в действително изражение те са нарастнали малко.

Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира военните разноски на Русия са нарастнали с 9,2 %. Институтът прецизира обаче, че тези данни не са доста сигурни, защото съветските финансови управляващи са станали доста непрозрачни след началото на войната.

Според директорката на програмата на института за военните разноски и производството на оръжие Луси Буро-Сюдро разликата сред бюджетните проекти на Русия и военните й разноски през 2022 година демонстрира, че нашествието в Украйна коства на Москва надалеч над предстоящото./БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР