Глобалните температури се повишиха до рекордни нива този месец, което

...
Глобалните температури се повишиха до рекордни нива този месец, което
Коментари Харесай

„Гардиън“: Ще се сбъднат ли опасенията, че 2023 г. ще бъде най-горещата в историята?

Глобалните температури се покачиха до рекордни равнища този месец, което е рисков знак за разрастващата се климатичната рецесия, оповестяват от „ Гардиън “.

Всичко това се случва преди наближаващия „ Ел Ниньо “(климатичен модел, който разказва необикновеното стопляне на повърхностните води в източната част на Тихия океан), който евентуално може да трансформира 2023 година в най-горещата година, записана в миналото.

Снимка: Getty Images

Предварителните междинни световни температури, регистрирани до момента през юни, са с близо 1 градус над равнищата, регистрирани преди този момент за същия месец, считано от 1979 година

Макар че месецът към момента не е завършил и може да не сложи нов юнски връх, учените, занимаващи се с климата, настояват, че той следва модела на усилване на световното стопляне, което може да докара до това тази година да бъде оповестена за най-горещата, записана в миналото, надминавайки 2016 година

За производството на бутилирана вода се употребяват 17 милиона барела нефт годишно

Миналата седмица Националната организация за океански и атмосферни проучвания (NOAA) съобщи, че изискванията на “Ел Ниньо ” към този момент са налице и последователно ще се ускоряват при започване на идната година.

Снимка: Getty Images

" Глобалната температурна особеност на повърхността е на рекордни равнища или покрай тях, а 2023 година съвсем несъмнено ще бъде най-топлата година в историята. Това евентуално ще бъде правилно и за съвсем всяка година на „ Ел Ниньо “ в бъдеще, до момента в който продължаваме да затопляме планетата с изгарянето на изкопаеми горива и въглеродното замърсяване ", изяснява климатичния академик Майкъл Ман от Университета в Пенсилвания.

През тази година към този момент се следиха рекордни горещини, които заляха места от Пуерто Рико до Сибир и Испания, а жегите в Канада помогнаха за възникването на големи горски пожари, които предходната седмица затрупаха небето над Ню Йорк и Вашингтон с отровен пушек.

Според информация на NOAA предишният месец е бил третият най-топъл май от 174 години насам, като в Северна и Южна Америка е бил регистриран най-горещият май в историята.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам

Относно годишния топлинен връх през 2023 година, като дефинира възможностите на към 12%, само че съобщи, че е съвсем несъмнено, че годината ще се подреди в топ 10 на най-топлите и е доста евентуално да бъде в топ 5.

През май Световната метеорологична организация предизвести, че световните температури евентуално ще се покачат през идващите пет години, подхранвани от „ Ел Ниньо “, както и от излъчванията, като нова рекордно гореща година през този интервал е съвсем обезпечена, добавя „ Гардиън “

Снимка: Getty Images

Докато горещината се усеща на сушата, в моретата се следи още по-забележително стопляне, като през май NOAA удостовери втори следващ месец на рекордно високи температури на океанската повърхнина.

Прекомерната топлота в океаните, които покриват 70 % от повърхността на Земята, оказва въздействие върху общите световни температури, както и върху популациите на рибите, унищожаването на кораловите рифове и повишението на морското ниво в крайбрежните региони.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР