Глобалните конфликти оказват значително влияние върху широкото използване на щатския

...
Глобалните конфликти оказват значително влияние върху широкото използване на щатския
Коментари Харесай

Рецесията е неизбежна: Доларът губи своята сила

Глобалните спорове оказват доста въздействие върху необятното потребление на щатския $, което води до доста обезценяване на цената му.

По данни на Visual Capitalist покупателната дарба на щатския $ е намаляла с невероятните 98% от 1971 година насам, което демонстрира доста намаляване на валутата през годините.

Това се дължи на повишението на ценовите нива и увеличението броя на щатските долари в обращение, което понижава цената на валутата през 1913 година след приемането на Закона за федералния запас.

Например през 1933 година с един щатски $ могат да се купят 10 бутилки бира, до момента в който през днешния ден с него може да се купи единствено дребна чаша кафе от Макдоналдс.

В резултат на това през 1929 година покупателната дарба на показателя на потребителските цени (CPI) към този момент беше намаляла със 73%.

Паричното предложение в Съединени американски щати е повишено от $4.6 трилиона през 2000 година до $19.5 трилиона през 2021 година, като през 2020 година се следи доста нарастване от $3.4 трилиона заради COVID-19 пандемията.

Намаляването на цената на щатския $ буди изключително безпокойствие в светлината на развиването на интернационалната търговия.

Министърът на финансите на Саудитска Арабия, Мохамед Ал Джадаам неотдавна изрази подготвеност да търгува с различни валути, заявявайки, че няма проблеми с уреждането на търговски съглашения в щатски $, евро или саудитски риал.


 


Това съответствува с дейностите, подхванати от членките на БРИКС, с цел да се оспори господстващото състояние на щатския $ в интернационалната търговия.

Федералният запас предизвести, че банковата рецесия в Съединени американски щати може да докара до криза по-късно тази година, както се показва в протокола от съвещанието на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар през март. По време на съвещанието членовете на личния състав показаха вероятните резултати от разстройствата във финансовия бранш, почнали при започване на март, в това число банкрута на Silicon Valley Bank.

Макар че тематиките, обсъждани на последното съвещание на Фед, сочат, че банковата рецесия в Съединени американски щати може да окаже пагубно въздействие върху стопанската система и да докара до криза в близко бъдеще, Фед е приложил ограничения за ръководство на инфлацията и гарантиране на непрекъснати банкови интервенции.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР