Глобалните авиокомпании се подготвят за по-голяма волатилност и нестабилност поради

...
Глобалните авиокомпании се подготвят за по-голяма волатилност и нестабилност поради
Коментари Харесай

Омикрон разклати стабилността и на световните авиокомпании

Глобалните самолетни компании се приготвят за по-голяма волатилност и неустойчивост заради новия разновидността на ковид " Омикрон ", който може да ги принуди " да жонглират " с написания и дестинации в къси периоди и да разчитат повече на вътрешните пазари, където това е допустимо, показват анализатори, представени от Ройтерс.

Много пасажери към този момент са резервирали пътувания за коледния интервал, който по принцип е пиков сезон за самолетните компании, само че има възходящи опасения по отношение на пауза в бъдещите резервации и по-нататъшно закъснение на към този момент бавното възобновяване на бизнес пътуванията.

Кредитната организация " Фич " (Fitch Ratings) уточни, че е намалила прогнозите си за световния пътнически трафик за 2021 и 2022 година, като появяването на нови разновидности като Омикрон акцентира вероятността изискванията да останат нестабилни за самолетните компании.

" Сякаш наподобява, че сме се върнали там, където бяхме преди година и това не е добра вероятност за промишлеността и отвън нея “, означи по време на уебинар в промишлеността в сряда Дейдре Фултън, сътрудник в консултантската компания MIDAS Aviation.

Въздействието на Омикрон ще варира според от страната и района заради реакцията на всяко настрана държавно управление и разнообразния темперамент на международните самолетни компании, както и техните бизнес модели, отбелязва Ройтерс.

Така да вземем за пример японските авиокмпании ANA Holdings Japan Airlines към този момент стопираха новите резервации за интернационалните полети, идващи в Япония до края на декември, защото страната стяга граничния надзор поради новия вид на ковид.

Хонконгската Cathay Pacific Airways, която няма вътрешен пазар и работи единствено с 10% от потенциала си отпреди пандемията, пък съобщи, че е прекомерно рано да се оцени въздействието на Омикрон върху търсенето.

Авиокомпаниите в страни с огромни и мощни вътрешни пазари като Съединените щати, Китай и Русия наподобява са по-добре предпазени от по-голямата неустановеност на интернационалните пътувания.

Анализ на швейцарската банка UBS демонстрира, че американските авиооператори към момента не са трансформирали планувания си потенциал, който да работи през декември на 87% от равнищата за 2019 година и се чака през януари 2022 година да доближи 92% от потенциала си преди коронавирусната пандемия.

В сряда United Airlines даже започва своя маршрут Нюарк-Кейптаун макар възбраната на Съединени американски щати за влизане в страната на неамерикански жители от Южна Африка, а Delta Air Lines  съобщи, че резервациите през коледния интервал са мощни.

" През последната година всеки нов Covid вид докара до спад в резервациите, само че по-късно нарастване, откакто скокът на новоинфектираните с ковид се разсее. Очакваме и в този момент да се появи същия модел ", сподели Хелане Бекер, анализатор в Cowen and Co, съобщи БНР. 

Уебсайтът за резервации на пътувания Kayak пък съобщи, че интернационалните търсения на пътувания от Съединените щати са намалели в неделя единствено с 5%, което е в внезапен контрастност със спада от 26% в търсенията на самолетни билети във Англия, която стегна условията за тестване за идващи.

Големите европейски самолетни компании обаче са доста по-зависими от интернационалните пътувания, в сравнение с техните сътрудници в Съединени американски щати, което ги излага на по-голям риск от въздействието на разновидността Омикрон.

В Азия страни като Австралия, Япония, Сингапур и Тайланд пък едвам започнаха деликатно да отстраняват граничните рестрикции през последните седмици и броят на пасажерите остана много под равнищата преди пандемията, още преди да бъде открит разновидността Омикрон.

Джон Грант, основен анализатор във компанията за данни за пътувания OAG, сподели, че дейностите на Япония и Австралия за закъснение на влизането на някои чужденци заради Омикрон са " тъжни и разочароващи ", само че пропорционалното влияние върху пътуванията е " „ релативно нищожно ".

Авиокомпаниите в международен мащаб са по-гъвкави за бързо поправяне на своите графици и дестинации по време на пандемията и се чака това да продължи, сподели още той.

Шефовете на самолетните компании обаче се тревожат за въздействието на разновидността Омикрон върху техния бизнес, до момента в който секторът на пътуванията като цяло вижда риск от възпрепятстване на възобновяване на фона на новия боязън от ковид и неговият вид Омикрон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР