Глобалната задлъжнялост е достигнала рекордните 307 трилиона долара през второто

...
Глобалната задлъжнялост е достигнала рекордните 307 трилиона долара през второто
Коментари Харесай

Глобалната задлъжнялост достигна 307 трлн. долара въпреки скока на лихвите

Глобалната задлъжнялост е достигнала рекордните 307 трилиона $ през второто тримесечие на годината макар по-високите лихви, ограничаващи банковото кредитиране, заяви през днешния ден Институтът за интернационалните финанси, представен от Ройтерс. Най-голямото нарастване е записано на пазари като Съединени американски щати и Япония.

Институтът за търговия с финансови услуги разгласи в отчета си, че световната задлъжнялост в доларово изражение е повишена с 10 трилиона $ през първата половина на 2023 година, както и със 100 трилиона $ през последното десетилетие.

Според данните на института последното покачване е нараснало световното съответствие дълг/БВП за второ следващо тримесечие, до 336 на 100. Преди 2023 година съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул намаляваше в продължение на седем тримесечия. 

По-бавният напредък, наред със забавянето на инфлацията, са аргументите за повишението на задлъжнялостта, сочи отчетът.

" Рязкото повишаване на инфлацията бе главен фактор за покачването в съотношението дълг/БВП през последните две години ", отбелязва институтът, добавяйки, че с по-малкия напън върху заплатите и цените, те чакат съотношението дълг/БВП да надвиши 337 на 100 до края на годината.

Над 80 на 100 от насъбрания напоследък дълг се пада на развитите страни, като Съединени американски щати, Япония, Англия и Франция, са записали максимален напредък. Сред нововъзникващите пазари най-голямо повишаване на дълга е регистрирано в огромните стопански системи – Китай, Индия и Бразилия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР