Глобалната продоволствена криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна,

...
Глобалната продоволствена криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна,
Коментари Харесай

Продоволствена криза заплашва света

Глобалната продоволствена рецесия , провокирана от нашествието на Русия в Украйна, ескалира последните дни на фона на решения на основни страни производителки за възбрана на износа , с които се стремят да запазят жизненоважни хранителни доставки в границите на своите граници, предава Ройтерс.

Конфликтът в Украйна заплашва световното произвеждане на зърно, доставката на хранителни масла и износа на торове, кара цените на главните първични материали да скочат и води до рецесия на енергийните пазари.

Палмовото масло е най-широко употребяваното растително масло в света и се употребява в производството на доста артикули, в това число бисквити, маргарин, перилни препарати и шоколад. Цените на палмово масло са се повишили с над 50% тази година. На фона на това Индонезия - главен негов производител, забрани износа му.

Министърът на търговията на Индонезия Мухамад Луфти сподели, че рестриктивните мерки на износа целят да подсигуряват, че цените на маслото за готвене в страната ще остават налични за потребителите.

Покачването на цените идва в миг, когато достъпността на храните е главно предизвикателство, до момента в който стопанските системи се стремят да се възстановят от рецесията, провокирана от ковид и оказва помощ за подхранването на инфлацията по целия свят.

Русия и Украйна също са значими снабдители на хранителни масла и способстват с близо 30% от международния експорт на пшеница.

Украйна разгласи в сряда, че е забранила износа на необятен набор от селскостопански артикули , в това число ечемик, захар и месо до края на годината.

Конфликтът освен наруши доставките от Черноморския район , само че също по този начин заплашва вероятностите за реколтата, защото цените на торовете порастват и доставките се свиват в отговор на внезапното повишаване на цената на природния газ - основен съставен елемент в индустриалния развой за доста артикули.

Световните цени на храните се повишиха до рекордно високо равнище през февруари, като доближиха годишно нарастване от 20,7% , съгласно организацията на Организация на обединените нации по храните, до момента в който доста пазари продължиха да се повишават през този месец.

Фючърсите на малайзийското палмово масло се повишиха до най-висока стойност за всички времена след известието на Индонезия, до момента в който цените на соевото масло скочиха до 14-годишен връх.

Русия и Украйна са съществени производители на слънчогледово масло и двете страни съставляват съвсем 80% от международния експорт, оставяйки клиенти като Индия да борят да обезпечат доставки на други възможности като палмово и соево масло.
 Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март
Рекордно високи цени за олио, захар и ориз през март

Коронавирус рецесията подвигна цените на съвсем всички артикули

Фючърсите за пшеница в Чикаго се повишиха с към 60% до момента тази година , заплашвайки да покачат цената на главните хранителни артикули като хляба.

Загубата на два огромни експортьора на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че положението на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, което може да е " най-лошото в историята " , съгласно министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на развъждане в засегнатите от суша елементи на Съединени американски щати наподобява ще понижат в допълнение доставките.

Сърбия разгласи в сряда , че ще забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък , с цел да противодейства на нарастването на цените, до момента в който Унгария забрани целия експорт на зърно предходната седмица.

, че ще усили зърнените си ресурси и може да ограничи износа , до момента в който не извърши плануваните покупки.
 Мехмед Дикме уверен, че би трябвало да продаваме зърното от складовете в този момент
Мехмед Дикме уверен, че би трябвало да продаваме зърното от складовете в този момент

Войната щяла да свърши скоро, есента ще са ни нужни хранилища

Доставките на зърно от Румъния, главен експортьор, също се стегнаха , защото интернационалните купувачи търсят други възможности на доставките от Русия или Украйна, макар че сега няма проекти за ограничение на доставките.

Глобалното произвеждане на зърно също може да намалее , защото производството на торове, които оказват помощ за повишение на добивите, е понижено след покачването на цените на природния газ.

Yara - един от най-големите производители на торове в света, съобщи в сряда, че понижава производството на амоняк и карбамид в Италия и Франция.

Норвежката компания предизвести предходната седмица, че спорът заплашва световните доставки на храни.

Русия беше главен снабдител на торове, само че министерството на търговията и индустрията на страната предложи в петък производителите краткотрайно да спрат износа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР