Глобалната икономика ще се се свие до края на годината,

...
Глобалната икономика ще се се свие до края на годината,
Коментари Харесай

Заплахата от глобална рецесия е все по-видима

Глобалната стопанска система ще се се свие до края на годината, а рисковете от криза наподобява все по-реалистичен вид на фона на войната в Украйна и локдауните, поради Covid-19 в Китай. Това се споделя в отчет на Peterson Institute for International Economics.

Редица фактори като внезапно повишаване на цените на петрола след войната в Европа, стесняване на потреблението на фона на най-високите цени от четири десетилетия и закъснение на растежа в Китай, усилват заплахата от стесняване на международната стопанска система, съгласно мозъчния концерн.

Това е следващият експертен отчет, който показва заплахата от криза. Главният стопански консултант на президента на Съединени американски щати Брайън Дийз при започване на седмицата уточни, че Америка е изправена пред неустановеност в стопански проект.

Ръстът в световен мащаб ще се забави до 3,3% тази и идната година, спрямо 5,8% през 2021 година съгласно Peterson Institute. Очаква се стопанската система на Съединени американски щати да нарасне с с 3% тази година и 2% през 2023 година Оценката кореспондира с множеството прогнози, като икономистите плануват годишен растеж в Съединени американски щати приблизително 3,3% тази година, последван от спад до 2,2%.

" След година на възобновяване от следствията от пандемията, съвсем всички страни в световен мащаб регистрират закъснение на икономическия напредък ", разяснява в отчета Карън Дайън от института.
 От бисквити и чипс до пилешко и свинско: ето по какъв начин войната в Украйна промени състава на храната ни
От бисквити и чипс до пилешко и свинско: ето по какъв начин войната в Украйна промени състава на храната ни

Украйна е известна като " житницата " на Европа

Инфлацията

След къс интервал на възобновяване и в миг, когато страните се отвориха още веднъж след блокиранията от пандемията, потребителите се сблъскаха с по-високи цени - огромен растеж на има при питателните артикули, а проблемите с веригата за доставки ускоряват казуса.

Още преди Русия да нахлуе в Украйна, цените на питателните артикули по света се повишаваха, поради инфлацията в енергетиката, дефицита на работна ръка и неприятните климатични условия. Цените на храните в международен мащаб доближиха рекордни стойности. Базовият показател на Организация на обединените нации се повиши с над 40 % през последните две години. Войната в една " житниците на света ", както и наказания и ограниченията, водят до опасност от продоволствена рецесия и апетит, отбелязва Bloomberg.

Войната и локдауните в Китай, където бяха затворени няколко огромни района, ще забавят още икономическия напредък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР