Глобалната икономика е заплашена от втора рецесия през това десетилетие,

...
Глобалната икономика е заплашена от втора рецесия през това десетилетие,
Коментари Харесай

Две рецесии в едно десетилетие - глобалната икономика е изправена пред нещо невиждано от 80 години

Глобалната стопанска система е застрашена от втора криза през това десетилетие, нещо, което не се е случвало от повече от 80 години. Това предизвестие насочи Световната банка, която намали прогнозата си за световния стопански напредък, написа CNN.

Прогнозата гласи, че международната стопанска система ще нарасне с едвам 1,7% през тази година, удряйки разрастващите се страни, които към този момент бяха мощно наранени от пандемията и възходящите лихвени проценти. Тя планува растежът да се върне до 2,7% през 2024 г. 

Световната банка предвижда закъснение на растежа на брутния вътрешно артикул на България от 3,1% през 2022 година до 1,7% през 2023 година

По-високата инфлация, нападателната политика на централните банки, влошаващите се финансови условия и вълните нашествието на Русия в Украйна спъват растежа.

Още " отрицателни шокове " в бъдеще, като от по-висока инфлация и даже по-строга парична политика и повишение на геополитическото напрежение, може да провокират условия на криза, съгласно Световната банка.

Глобалната стопанска система се сви с 3,2% по време на рецесията през пандемията през 2020 година, само че след това се възвърне през 2021 година За финален път светът е претърпял две рецесии през едно и също десетилетие през 30-те години на предишния век.

Според прогнозите стопанската система на Съединени американски щати ще нарасне единствено с 0,5% през 2023 година за еврозоната не се чака растеж.

Очаква се растежът в Китай да се увеличи през 2023 година след премахването на рестриктивните мерки за Covid-19, като доближи 4,3%. Прогноза обаче е намаляла спрямо преди шест месеца, поради продължаващото съмнение на пазара на недвижими парцели в страната, по-слабото търсене от други страни и продължаващите спирания в резултат на пандемията.

Всичко това ще ще навреди и на по-бедните страни, които към този момент усещат резултатите от несигурния стопански климат, по-ниските бизнес вложения и повишаващите се лихвени проценти.

До края на 2024 година икономическото произвеждане в нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи ще бъде с към 6% под равнищата, които бяха набелязани преди пандемията, съгласно Световната банка. Ръстът на приходите също ще се забави, в съпоставяне със междинния растеж през десетилетието преди пандемията, което ще отвори още пропастта сред другите пластове на популацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР