Глобализацията разчупи границите. Хората обаче се чувстват много по-уязвими. Те

...
Глобализацията разчупи границите. Хората обаче се чувстват много по-уязвими. Те
Коментари Харесай

Дипломати: На Г-20 видяхме не само бунт срещу глобализацията, а и срещу социалното неравенство



Глобализацията разчупи границите. Хората обаче се усещат доста по-уязвими. Те търсят сигурност на по друго равнище - етнос, вяра, хрумвания. Трупа се една експанзия. Това съобщи Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

Той добави, че глобализацията е един справедлив развой, който не може да се спре. „ Да се вършат опити да се спре с издигане на огради е все едно да чупиш машините в индустриалния век “.

„ Прави усещане бруталността на протестиращите антиглобалисти на срещата на Г-20. Това се дължи на чувството за безотговорност. Свободата ти подсигурява всепозволеност “. Това разяснява Стефан Тафров, някогашен посланик в Лондон.

„ В реалност бяха доста остри опълчванията в Хамбург. Групата от 50 000 души, когато стачкуват, демонстрират, че очевидно има някои доста дълбочинни проблеми, които провокират такава повсеместност. Все по-разрастващото се неравноправие води до това. Това не е просто протест против глобализацията, а и против общественото неравноправие. Кризата има съществени характерности на методичност “, счита дипломатът.

„ Никога светът не е живял по-охолно в сравнение с в този момент, в никакъв случай гладът по света не е бил толкоз стеснен, колкото е в този момент. Огромни маси хора потеглят към Европа. Има едно чувство на неправда. Тя идва най-много от доста хора в развитите страни, които би трябвало да се конкурират с хора от по-неразвити страни. Това което се случва с глобализацията лишава жителите на развитите страни от привилегированото им състояние “, акцентира Стефан Тафров.

Кючуков добави, че срещата на Г-20 е обрисувала едни доста съществени трендове по прекрояване на света. Наблюдава се една доста сериозна динамичност по оста Токио, Москва, Пекин. Наблюдава се едно трансфериране на икономическата мощност в Китай към политически фактор в света. Постепенно и целеустремено Китай заема тези позиции “, добави анализаторът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР