Глобален екип от учени отново оспори безопасността на текущите норми

...
Коментари Харесай

Безопасността на безжичните технологии остава „в мъгла“


Глобален екип от учени още веднъж оспори сигурността на настоящите правила на безжично излагане на радиочестотно лъчение (снимка: CC0 Public Domain)

Международната комисия за биологичните резултати на електромагнитните полета (ICBE-EMF) оспори сигурността на настоящите правила на безжично излагане на радиочестотно лъчение (RFR) и прикани за самостоятелна оценка на въздействията.

Според екипа, американската Федерална комисия по връзките (FCC) и Международната комисия за отбрана от нейонизираща радиация (ICNIRP) са пренебрегнали или несвоевременно са отхвърлили стотици научни проучвания, документиращи неподходящи резултати върху здравето при експозиции под праговата доза, декларирана от тези организации, написа в аргументацията. Докладът беше оповестено в сп. Environmental Health под заглавие „ Научните доказателства обезсилват здравните догатки, лежащи в основата на определянето на границите на излагане на радиочестотно лъчение от FCC и ICNIRP: последствия за 5G “.

Авторите настояват, че прагът, учреден на научните данни от 80-те години на предишния век – преди мобилните телефони да станат повсеместни – е неверен и тези граници на експозиция, основани на въпросния предел, не пазят съответно служащите, децата, хората с електромагнитна свръхчувствителност и обществеността от излагане към нейонизиращото излъчване от безжичното предаване на данни.

„ Много изследвания демонстрират оксидативни резултати, свързани с излагането на радиочестотна вълна с невисок интензитет, и обилни неподходящи резултати, в това число кардиомиопатия, канцерогенност, увреждане на ДНК, неврологични разстройства, нараснала пропускливост на кръвно-мозъчната преграда и увреждане на сперматозоидите “, изяснява доктор Роналд Мелник, ръководител на Комисията и някогашен старши токсиколог в американската Национална стратегия по токсикология към Националния институт по здравни науки за околната среда.
още по темата
„ Тези резултати би трябвало да бъдат прегледани в ревизирани здравни насоки за безвредната експозиция. Освен това догатката, че 5G милиметровите талази са безвредни заради лимитираното навлизане в тялото, не отхвърля нуждата от изследвания за влияние върху здравето “, добавя той.

„ Множество солидни проучвания върху радиацията на мобилни телефони при хора са разкрили нараснал риск от мозъчни тумори, “ споделя доктор Ленарт Хардел, професор от университетската болница Йоребро в Швеция и създател на повече от 100 публикации за нейонизиращото излъчване. „ Те се поддържат от ясни доказателства за канцерогенност на същите видове кафези, открити при проучвания върху животни “.

Комисията счита, че е нужна самостоятелна оценка, учредена на научни доказателства, като се обърне внимание на знанията, насъбрани през последните 25 години, с цел да се открият по-ниски граници на експозиция. Комисията също по този начин приканва за осъществяване на здравни изследвания преди всяко бъдещо разрастване на 5G мрежи.

Международната комисия за биологичните резултати на електромагнитните полета е учредена от съветниците на Международния зов на учените за ЕМП – петиция, подписана от повече от 240 учени, които са разгласили над 2000 публикации за ЕМП, биология и здраве. „ Комисарите утвърдиха рекомендациите на апела за отбрана на публичното здраве и здравето на околната среда, “ уточни Елизабет Кели, ръководещ шеф на Комисията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР