Гликолова киселина, това е един от онези ексфолианти, които все

...
Гликолова киселина, това е един от онези ексфолианти, които все
Коментари Харесай

Гликолова киселина за лице

Гликолова киселина, това е един от тези ексфолианти, които към момента са необятно търсени. Може да донесе доста изгоди за кожата ви, в това число освен ексфолира, само че и изглажда, подтиква регенеративните процеси и предотвратява стареенето на кожата.

В козметиката може да намерите доста препарати, употребявани за ексфолиращи цели. Един от тях е гликоловата киселина, която може да се употребява както от по-млади, по този начин и от по-възрастни дами. Тъй като тази киселина има изключителни кондициониращи свойства. Това значи, че обезпечава характерни резултати за всички видове кожа.

Какво е гликолова киселина?

Гликоловата киселина (HO-CH2-COOH), наречена хидроксиоцетна киселина, е класифицирана като алфа-хидрокси киселина (AHA) и нормално се употребява в професионални ексфолиращи процедури и козметика за ежедневна приложимост.

Това е най-известната и най-ефективна киселина, заради което е необятно употребена в козметологията и дерматологията. Характеризира се с доста елементарна конструкция, с помощта на която елементарно и бързо прониква в дълбоките пластове на кожата и това я прави толкоз ефикасен ексфолиант.

Гликоловата киселина, употребена в козметиката, идва от захарна тръстика, която е ферментирала. Също по този начин може да бъде открита да вземем за пример в грозде, захарно цвекло, ябълки и цариградско грозде. Това е вещество от натурален генезис. Няма нито цвят, нито аромат. Не е токсична, не предизвикава алергии и се всмуква добре от кожата.

Доказано е, че гликоловата киселина е киселина, която може да помогне на хора с чести екземи и доста други проблеми в грижата за кожата. Когато се ползва върху кожата, гликоловата киселина унищожава връзките сред външния пласт на кожните кафези, в това число мъртвите кожни кафези, и идващия пласт кожни кафези. Това основава резултат на пилинг, който може да направи кожата по-гладка и равномерна.

Свойства на гликоловата киселина

Що се отнася до свойствата на гликоловата киселина, знае се, че усъвършенства здравето, положението и външния тип на кожата, като изравнява цвета и текстурата. Особено се предлага за кожа, склонна към акне, защото пилингът с гликолова киселина е по-малко запушващ и по-проникващ, като по този метод дейно отстранява мъртвите кожни кафези, замърсяванията и себума. Кожата се почиства дейно и броят на пъпките понижава в бъдеще.

Гликоловата киселина може да повлияе на външната преграда на кожата, като й оказва помощ да задържа влагата, вместо да изсушава кожата. Това е преимущество за хората, предразположени към акне, защото доста други местни лекувания за акне като салицилова киселина и бензоил пероксид имат изсушаващи свойства.

Поради своето деяние, гликоловата киселина е подобаваща, в случай че имате:

  • суха кожа
  • мазна кожа
  • акне
  • себорея
  • бръчки
  • белези и пигментни петна

Едно изследване демонстрира, че гликоловата киселина има антибактериални и антиоксидантни резултати. В допълнение, тя може да усъвършенства плътността на кожата, като подтиква растежа на колаген. Според обзор на голям брой изследвания от 2013 година, пилингът с 30 до 70% гликолова киселина може да усъвършенства външния тип на акне и белези от акне.

Концентрации на гликолова киселина

Действието на гликоловата киселина зависи от нейната централизация, която може да варира от 5 до 70%. Високите концентрации са най-ефективни, защото провокират мощно ексфолиране на епидермиса, подтикват регенеративните процеси в кожата и подтикват синтеза на колаген, еластин и гликозаминогликани. Въпреки това, високите концентрации на гликолова киселина се предлагат единствено за професионална приложимост.

Концентрациите на гликолова киселина, употребявани в козметиката:

  • гликолова киселина в централизация 5-15% – предлага се за домашни грижи; има овлажняващ резултат и форсира регенерацията; ексфолиращият резултат е най-малък
  • гликолова киселина в централизация 20-35% – предлага се за мазна и нечиста кожа; работи като лекомислен пилинг, т.е. отстранява замърсяванията и мъртвите епидермални кафези от повърхността на кожата, а също по този начин овлажнява
  • гликолова киселина в централизация 50-70% – употребява се в професионални дерматологични кабинети; съставлява надълбоко ексфолиращо лекуване и може да провокира раздразнение, зачервяване, а резултатът на пилинг се вижда след 2-3 дни; демонстрира повече изгоди за кожата, включително подмладява, усъвършенства плътността на кожата, подтиква регенеративните процеси в дермата

pH на гликоловата киселина

Има и различен параметър, който доста въздейства върху действието на гликоловата киселина. Това е pH на киселинен разтвор (тоест мерна единица за киселинността или алкалността на разтвора).

Скалата на pH варира от 0 (най-киселината) до 14 (най-алкалната). Най-неутралното pH (неутрално) е 7 – чистата вода има тази стойност. pH на хубавичко кожа е 4,5-6 (оптимално 5,5). Признаците за ниско, по-киселинно pH на кожата могат да включват, наред с други, нараснало произвеждане на себум (мазен блясък), разширени пори и акне. При високо, по-алкално pH на кожата, тя може да бъде суха и опъната. Бръчките също могат да се появят по-бързо. Струва си да се грижите за pH салдото на кожата всеки ден – ключът към поддържането му е вярната грижа в композиция с подобаваща диета.

Що се отнася до гликоловата киселина, нейната мощ зависи от pH. Колкото по-ниско е pH, толкоз по-силна е киселината и толкоз по-дълбоко прониква в кожата. Ниското pH на киселината обаче усилва риска от кожно раздразнение.

Как се употребява в козметологията?

При ниски стойности на pH, гликоловата киселина подтиква ексфолирането на епидермиса, влияейки върху регулирането на процеса, обвързван с неговото кератинизиране. В козметиката нормално върви ръка за ръка с по-високи концентрации на гликолова киселина.

При по-високи стойности на pH, гликоловата киселина има овлажняващ резултат.
Следователно такова pH е особено за козметиката за грижа за кожата с по-ниски киселинни концентрации.

Гликолова киселина – резултати

Редовната приложимост на препарати с гликолова киселина дава доста бързи резултати в грижата. Тази съставна част има многопосочно деяние, заради което доста постоянно се предлага в ежедневните грижи. Свойствата на гликоловата киселина вършат кожата идеално почистена, гладка, а структурата й е в допълнение усъвършенствана. Това не е краят на изгодите.

Ефектите от потреблението на гликолова киселина върху лицето:

  • почистена и изгладена кожа с помощта на мощните си ексфолиращи свойства;
  • понижаване на фините бръчки;
  • по-малко признаци на акне, също по този начин предотвратява по-нататъшни промени;
  • постоянен цвят и текстура;
  • нараснала компактност на кожата;
  • по-малко обезцветяване, в това число възпалително (при централизация 50-70%);
  • прелестно регенерирана кожа при постоянна употреба;
    по-малко признаци на стареене, защото забавя образуването на бръчки и други

Съвременните проучвания демонстрират, че многократната приложимост на гликолова киселина има доста изгоди за кожата. Освен всичко друго, тя усилва плътността си с към 25%, без да предизвиква инфектиране. При продължителна приложимост (6 месеца и повече) на препарати, съдържащи гликолова киселина, еластичните нишки се възвръщат и еластичността на кожата се усъвършенства.

Освен това се следи нараснало произвеждане на колагенови нишки и мукополизахариди, вследствие на понижаване на бръчките и продължително възстановяване на биологичните и еластични свойства на кожата.

Как да употребявате гликолова киселина?

Гликоловата киселина се употребява главно при химически пилинг, който се прави най-добре през есенно-зимния сезон. Защо? Тъй като кожата след третирането е по-чувствителна и изложена на отрицателни външни съставни елементи. Не се предлага след процедурата, наред с други слънчеви бани. Въпреки че тази киселина е безвредна, гликоловата киселина не се предлага за приложимост през лятото. Ако решите да го извършите, не забравяйте да отбраните кожата си с висока слънцезащита.

Пилинг с гликолова киселина

Подобно на салициловата киселина, гликоловата киселина се употребява в пилинг за лекуване на акне и хиперпигментация, от време на време в композиция с микродермабразио или микронидлинг. След гликолов пилинг кожата на лицето става гладка, сияйна и усърдно почистена. Въпреки това, с цел да бъде резултатът дългогодишен, лекуването би трябвало да се повтори. Обикновено се предлага серия от 5-7 процедури на всеки 2-4 седмици.

Как се ползва гликолова киселина върху лицето:

Пилингът с гликолова киселина, както и другите AHA киселини, постоянно стартира с изцяло разчистване, обезмасляване на кожата и унищожаване на грима.
Необходимо е да се предпазят очите, ноздрите, рождените белези и устата – за задачата се употребяват памучни пъпки.

След това гликоловата киселина се нанася върху определени зони на лицето.
След предложеното време се отмива с вода, обезврежда се и се измива още веднъж с вода.

Ако се появи раздразнение или дискомфорт, може да се приложи успокояваща маска.
Накрая се нанася крем с висок UVA и UVB филтър.

Кремове с гликолова киселина

Гликоловата киселина не е единствено пилинг. Ще я намерите и в други препарати и артикули за грижа, в това число тези, които се оферират магазина. Списъкът им е впечатляващ – пилинги, кремове за лице с гликолова киселина, почистващи препарати, кремове за очи.

Нека прибавим, че не е нужно да употребявате доста артикули, които съдържат гликолова киселина. Последователната приложимост на един артикул постоянно е задоволително, с цел да поддържате кожата си чиста, безупречно гладка и регенерирана. Разбира се, всичко зависи от самостоятелните предразположения – най-добре е да се консултирате с кожен лекар, който ще избере подобаващото лекуване за вас.

Кремовете нормално съдържат централизация от 5-15%, до най-много 20%. Причината е елементарна – те са козметика за ежедневна приложимост, тъй че концентрацията би трябвало да е задоволително ниска, с цел да не нервира кожата. Задачата на гликоловата киселина в крема е да овлажнява и изглажда. Ако концентрацията му е по-висока (15%), то има лек ексфолиращ резултат и способства за понижаване на обезцветяването.

Противопоказания и странични резултати

Използването на препарати с киселини е безвредно. Не забравяйте обаче, че постоянно би трябвало да следвате рекомендациите на производителя и да се подготвите за процедурата вярно. Необходимо е да се знаят противопоказанията, защото неправилната приложимост на гликолова киселина може да аргументи мощно раздразнение или увреждане на кожата. Ако се употребява прекомерно висока централизация, са вероятни изгаряния с гликолова киселина.

По отношение на това дали гликоловата киселина може да се употребява по време на бременност, все още няма изследвания, показващи негативния й резултат върху протичането на бременността, само че се предлага да се въздържате от приложимост изключително при високите й концентрации на киселината. Това важи и за  дами, които кърмят.

Откажете се от лекуването, в случай че сте били на плаж или неотдавна сте употребявали солариум. Не използвайте гликолова киселина, в случай че планирате да вършиме слънчеви бани в границите на 3 седмици след лекуването или в случай че имате или планирате да извършите епилация в границите на 2 седмици – това се отнася за зони, които са третирани с киселина. Неразположението в деня на процедурата също е противопоказание.

Трябва да се помни, че при потребление на препарати с гликолова киселина може да настъпи краткотрайно утежняване на положението на кожата, което се демонстрира с по този начин наречените обриви и струпеи.

С какво може и с какво не може да се комбинира гликолова киселина

По предписание гликоловата киселина може да се комбинира с доста съставки, изключително в случай че желаете да приготвите домашно ексфолиращо лекуване. Можете да го добавите към обичаните си кремове, серуми, есенции, тоници. Особено целесъобразни са овлажняващи и успокояващи субстанции в дует, които ще обезвреждат изсушаващите и дразнещи свойства на гликоловата киселина.

С какво да не се употребява гликолова киселина :

витамин С под формата на аскорбинова киселина (те взаимно обезвреждат резултатите си)
други AHA киселини, като бадемова киселина, азелаинова киселина или млечна киселина, защото двойното количество дейни съставки усилва риска от странични резултати

Въпреки че ретинолът е безвреден, той има висок риск от раздразнение, тъй че не се предлага да се комбинира с AHA киселини
Ниацинамид, само че това се отнася за потреблението на козметика след гликолова киселина, няма противопоказания за приложимост на витамин В3 заран и гликол вечер
Хиалуронова киселина – обстановка, сходна на ниацинамида, има несъответствия в pH, тъй че гликоловата киселина може да попречи на усвояването, тъй че е най-добре да употребявате хиалуронова киселина за деня и гликолова киселина за нощта

С какво може да употребявате гликолова киселина:

  • растителен глицерин
  • хидролати
  • керамиди
  • салициловата киселина и гликоловата киселина са добър дует за битка с акне, само че могат да изсушат кожата

Гликолова киселина в грижата за лицето – резюме

Гликоловата киселина е безвредна съставна част, която може да се употребява от всеки, без значение от вида кожа или възрастта. Поради обстоятелството, че нейните молекули са най-малките от всички AHA киселини, тя е най-ефективната. Сухата и груба кожа ще възвърне оптималното си равнище на хидратация, нечистата кожа ще стане свежа, почистена и с по-малки недостатъци, а кожата с акне ще помогне за справяне с белезите и обезцветяването и ще понижи появяването на козметични недостатъци по кожата.

Най-добре е да вършиме пилинг с гликолова киселина единствено в козметични салони. За домашна грижа ще намерите доста други козметични артикули като кремове с гликолова киселина, тонери и серуми, които са подобаващи за ежедневна приложимост. Това значи, че можете да разчитате на страхотни резултати с най-малък риск от раздразнение.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР