В света на грижата за кожата комбинацията от различни активни

...
В света на грижата за кожата комбинацията от различни активни
Коментари Харесай

Можем ли да използваме ниацинамид и витамин С заедно в грижата за кожата?

В света на грижата за кожата комбинацията от разнообразни дейни съставки е постоянно срещана тематика на полемики, а от време на време и на разногласия. Сред безбройните налични съставки за грижа за кожата ниацинамид и витамин С са две мощни съставки, които получиха необятна известност поради впечатляващите си изгоди за кожата.

Въпреки това продължава спор по отношение на това дали е безвредно и дейно да се употребяват ниацинамид и витамин С дружно в процедурите за грижа за кожата.

Нека се задълбочим в науката зад тези съставки и да проучим дали те могат спокойно да съществуват дружно в режима ви за грижа за кожата.

Разбиране на ниацинамид и витамин С

Чрез включването както на ниацинамид, по този начин и на витамин С във вашата рутинна грижа за кожата, можете да се насладите на повсеместен набор от преимущества.

От усъвършенствана хидратация и текстура до усъвършенствана бляскавост и отбрана против стресовите фактори на околната среда.

Независимо дали се употребяват поотделно или дружно, тези мощни съставки имат капацитета да трансформират кожата ви.

Преди да се задълбочим в тяхната съгласуемост, дано разберем какво оферират ниацинамид и витамин С поотделно:

1. Ниацинамид

Ниацинамидът, прочут още като никотинамид или витамин B3, е водоразтворим витамин, който предлага голям брой изгоди за кожата.

Известен е със способността си да усъвършенства текстурата на кожата, да укрепва кожната преграда, да понижава възпалението. Също по този начин контролира производството на мазнини и да минимизира появяването на пори.

Освен това, ниацинамидът се понася добре от множеството видове кожа, в това число сензитивна и склонна към акне кожа.

Ниацинамидът, форма на витамин B3, притегли доста внимание в света на грижата за кожата поради разнообразната си гама от преимущества:

  • Подобрява функционалността на кожната преграда: Ниацинамидът оказва помощ за подсилване на естествената преграда на кожата. Това е от значително значение за поддържане на хидратацията и попречване на загубата на влага.
  • Намалява възпалението: Ниацинамидът има противовъзпалителни свойства, което го прави ефикасен при усмиряване на зачервяване, неспокойствие и инфектиране. Това го прави изключително потребен за хора с чувствителни или реактивни кожни болести, като розацея или екзема.
  • Регулира производството на себум: За тези, които се борят с мазна или склонна към акне кожа, ниацинамидът може да промени играта. Помага за контролиране на производството на себум, което води до понижаване на непотребното омазняване и по-малко обриви.
  • Минимизира външния тип на порите: Чрез стягане на разширените пори и възстановяване на текстурата на кожата, ниацинамидът може да придаде на кожата по-гладък и по-фин тип. Това може да способства за по-равномерен загар и усъвършенствана цялостна хармония на кожата.
  • Изсветлява тена на кожата: Доказано е, че ниацинамидът инхибира прехвърлянето на меланин към повърхността на кожата. Това води до понижаване на пигментните петна. Редовната приложимост може да докара до по-светъл и лъчезарен загар.
  • Свойства срещу стареене: В допълнение към незабавните си естетически изгоди, ниацинамидът предлага и дълготрайни резултати срещу стареене. Помага за стимулиране на производството на колаген. По този метод усъвършенства еластичността на кожата и понижава появяването на фини линии и бръчки.

2. Витамин С

Витамин С, научно прочут като аскорбинова киселина, е мощен антиоксидант. Той играе решаваща роля в синтеза на колаген, изсветляването на кожата и отбраната против вредите на околната среда. Помага за избледняване на хиперпигментацията, понижава признаците на стареене и предизвиква по-равномерен загар на кожата.

Витамин С е мощен антиоксидант, който предлага безчет изгоди за кожата:

реклама

  • Антиоксидантна отбрана: Като антиоксидант, витамин С обезврежда свободните радикали. Те са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките на кожата и да ускорят процеса на стареене. Тази отбрана оказва помощ за отбраната на кожата против стресови фактори на околната среда като замърсяване, UV радиация и оксидативен стрес.
  • Стимулира синтеза на колаген: Витамин С играе решаваща роля в синтеза на колаген, протеинът, виновен за поддържането на стегнатостта и еластичността на кожата. Като предизвиква производството на колаген, витамин С оказва помощ в битката с отпуснатата кожа и понижава появяването на бръчки и фини линии.
  • Изсветлява и изравнява тена на кожата: Витамин С инхибира ензима тирозиназа, който взе участие в производството на меланин. Витамин С оказва помощ за избледняване на тъмните петна, хиперпигментацията и неравномерния загар на кожата, което води до по-светъл и лъчезарен загар.
  • Подобрява функционалността на кожната преграда: Подобно на ниацинамида, витамин С поддържа естествената бариерна функционалност на кожата. По този метод оказва помощ за задържане на влагата и попречване на дехидратация. Подсилената преграда също по този начин усъвършенства устойчивостта на кожата против външни агресори и дразнители.
  • Намалява възпалението: Витамин С има противовъзпалителни свойства. Това го прави ефикасен при усмиряване на зачервяването, раздразнението и поощряване на цялостния комфорт на кожата. Това може да бъде изключително потребно за хора с сензитивна или реактивна кожа.
  • Повишава отбраната от слънцето: Въпреки че не е сурогат на слънцезащитните артикули, витамин С може да усъвършенства ефикасността на слънцезащитния крем. Той обезпечава спомагателна отбрана против увреждане, породено от UV лъчите.

Дебатът за съвместимостта

Основното безпокойствие във връзка с едновременната приложимост на ниацинамид и витамин С поражда от убеждението, че те могат да обезвреждат изгодите си. Понякога даже да причинят раздразнение на кожата, когато се употребяват дружно.

Тази угриженост произтича от неправилното разбиране, че ниацинамидът може да обезврежда рН-зависимата интензивност на витамин С, което го прави неефикасен.

Изследванията и експертните отзиви обаче допускат, че това безпокойствие може да е пресилено. Въпреки че е правилно, че ниацинамидът и витамин С могат да претърпят химическа реакция при доста високи концентрации и рискови равнища на pH, вероятността това да се случи в типичните формулировки за грижа за кожата е минимална.

Повечето артикули за грижа за кожата са дефинирани в диапазон на рН. Той подсигурява стабилността и ефикасността както на ниацинамид, по този начин и на витамин С.

Освен това изследванията демонстрират, че ниацинамид и витамин С могат да се допълват взаимно, когато се употребяват дружно.

Ниацинамидът има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за намаляване на евентуалното раздразнение, обвързвано с витамин С. Това прави комбинацията подобаваща за хора с сензитивна кожа.

Освен това и двете съставки са ориентирани към разнообразни аспекти на здравето на кожата, като оферират синергичен резултат, когато се употребяват дружно.

Съвети за взаимна приложимост на ниацинамид и витамин С

Ако желаете да включите ниацинамид и витамин С в рутинната си грижа за кожата, ето няколко съвета, с цел да осигурите оптимална съгласуемост и резултатност:

  • Наслоявайте рационално: За да сведете до най-малко риска от всяко евентуално взаимоотношение, помислете за утайване на вашите артикули за грижа за кожата по метод, който разделя ниацинамида и витамин С. Например, можете да употребявате серум с ниацинамид заран и серум с витамин С вечер.
  • Тест за алергия: Преди да приложите нов артикул за грижа за кожата или композиция от артикули върху цялото си лице, направете тест за алергия върху дребен сектор от кожата, с цел да прецените по какъв начин кожата ви ще реагира.
  • Започнете постепенно: Ако въвеждате по едно и също време ниацинамид и витамин С в рутината си, започнете с по-ниски концентрации на всяка съставна част. След това последователно увеличавайте честотата или концентрацията според от това по какъв начин кожата ви реагира.
  • Наблюдавайте кожата си: Обърнете внимание на всевъзможни признаци на раздразнение, сензитивност или нежелани реакции. Ако почувствате някакъв дискомфорт, прекратете използването и се консултирайте с кожен лекар.
  • Използвайте слънцезащитен крем: Както ниацинамид, по този начин и витамин С могат да подобрят естествената отбрана на кожата против UV увреждане. Но те не са заместители на слънцезащитния крем. Винаги нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок денем, с цел да отбраните кожата си от нездравословните UV лъчи.

Ниацинамид и витамин С – Обобщение

В умозаключение, комбинацията от ниацинамид и витамин С в грижата за кожата е освен безвредна, само че може да предложи и голям брой изгоди за разнообразни видове кожа и проблеми.

Въпреки че може да има опасения по отношение на тяхната съгласуемост, научните доказателства и експертните отзиви допускат, че когато се употребяват вярно, ниацинамидът и витамин С могат да работят хармонично за поощряване на по-здрава и по-сияйна кожа.

Както постоянно, от значително значение е да се вслушвате в потребностите на кожата си и да коригирате надлежно рутинната си грижа за кожата.

Ако не сте сигурни по какъв начин да включите тези съставки във вашия режим, консултацията с кожен лекар. Той може да даде персонализирани насоки, съобразени с неповторимите условия на вашата кожа.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР