Глезотиите не бива да се отказват на децата, съветват психолози.

...
Глезотиите не бива да се отказват на децата, съветват психолози.
Коментари Харесай

Глезотиите не бива да се отказват на децата

Глезотиите не трябва да се отхвърлят на децата, поучават психолози. Какво е галене на детето и по какъв начин да откажем сладкиши и занимания, когато то желае всичко?

Детето желае: банан, дъвка, велосипед! Точно същият като на тате.

Но ние отиваме до магазина за хранителни стоки… и споделяме: Е, тогава колело идващия път.

Ако „ глезенето “ е да изслушваш детето си, да помниш и даже да записваш желанията му, да разбираш от какво се интересува, да се опитваш да сбъдваш фантазии и да правиш нещо прелестно допустимо най-често, тогава, да, глезете децата си.

Ако е да купите всичко поред, да се напълните с дарове, да ги нахраните със сладкиши и фаст фууд – тогава не, не ги глезете по този метод.

Какво е „ капризно дете “?

Това е дете, което не умее да приема отводи и на което не може да се откаже. Означава ли това, че умеенето да отказваш вярно и да бъдеш пореден в това е пътят към едно неразглезено дете? Да забележим.

Защо от време на време споделяме „ не “ на децата си:

Няма пари. Не се одобряват пари в брой и карта. Не е задоволително за това, което желаете. Желаният подарък изисква деликатен, а не емоционален избор.

Не мога физически сега. Не мога да нося на ръце или на раменете си, в случай че ме боли гърбът. Не мога да отида някъде, където единствено едно от децата има потребност от 100% внимание, а с мен са две. Заети са ми ръцете.

В момента няма време за това, само че ще се опитам да намеря по-късно. Желаното е нездравословно сега. Желаното е доста нездравословно или рисково.

Кои са най-хубавите думи за казване на „ не “?

Съжалявам, не мога да ти купя това сега. Сега няма задоволително пари, ще се върнем тук малко по-късно /след няколко дни ще можем/ скъпо е и би трябвало деликатно да изберем и пресметнем дали ще се получи. Помня какво искаш. Съжалявам, не мога да те нося, ще ме боли гърбът. Не мога да отида на батут с теб през днешния ден, ние се разхождаме без баща и няма кой да гледа дребната ти сестра, а тя бяга от самото начало. Да отидем през уикенда, става ли? Сега не можем да отидем на площадката, бързам. Спомням си, че искаш да отидеш там и ще се опитаме да се отбием на връщане. Сега не би трябвало да пиеш мляко, преди малко си ял плодове, може да те боли стомахът / през днешния ден няма да ти купя близалка, към този момент си изял шоколадово блокче, ще бъде мъчно за тялото ти да се оправи с това.

 

По-добре е да не пиеш кока-кола в този момент, да купим сок? Все още не може да пресечаш самичък огромните пътища, рисково е.

 

Защо споделяме „ не “?

Помислете добре дали, с цел да откажете има същинска причина или просто настроението ви не е наред.

Добре е да помисля дали сте подготвени за следствията от отхвърли. Това в действителност е най-ценният съвет. Не сте подготвени за сълзи – купете нови сапунени мехурчета за детето, тъй като предходните се разляха и се насладете на спокойствието и на двама ви.

Бъдете готови за следствията от отхвърлянето. Опитвате се да не се страхувате от сълзи, яд и неспокойствие, тъй че най-често можете да съчувствате и утешавате детето, това е доста значимо.

Избягвайте изкушенията. Трудно е, не всеки път се получава, само че в случай че обмислите маршрута по-подробно, превключете вниманието си в точния момент, а не престорено, когато нещо неразрешено / нежелано е наоколо и към момента не е видяно, тогава възможностите порастват.

Разберете, че даже за един възрастен е мъчно да се сдържи, когато ненадейно изиска нещо, а за едно дете е хиляди пъти по-трудно.

Не се срамувайте. Да се ​​срамуваш от желанията си е мъчително и нездравословно, а за детето като цяло е разрушително.

Припомнете си детските усеща след отводи. Най-обиден е не самият отвод, а методът, по който се отхвърля. Когато на детето се споделя, че да желае нещо е неуместно, срамно, безсрамно, несвоевременно и желанията му провокират неспокойствие, яд, неуважение или насмешка, то може да израсне цялостно с недоумение и злост към себе си като персона.

 infomax-logo-50-15-HW

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР