Glencore, ExxonMobil и Stellantis са в списък с много водещи

...
Glencore, ExxonMobil и Stellantis са в списък с много водещи
Коментари Харесай

Лобистки политики подкопават климатичните ангажименти на водещи компании

Glencore, ExxonMobil и Stellantis са в лист с доста водещи компании, които лобират за политики, противоречащи на личните им задължения за понижаване на въглеродните излъчвания, сочи изследване, оповестено от мозъчния концерн с нестопанска цел InfluenceMap в четвъртък.

В отчета, представен от Reuters, се правят оценка 293 компании от листата Forbes 2000 и се открива, че от тези, които имат цел за нулеви чисти излъчвания или други задължения във връзка с климата, близо 60% са изложени на риск да се окаже, че вършат „ зелено изпиране “ (greenwash) поради своите лобистки практики.

InfluenceMap се базира на насоките на Експертната група на високо ниво на Организация на обединените нации (HLEG) " Интегритетът има значение " по отношение на нуждата от координиране на лобистките начинания с уговорките в региона на климата. Лобирането включва директните действия на фирмите за оказване на въздействие върху политиката, както и тези на техните браншови асоциации.

Катрин Маккена, ръководител на HLEG на Организация на обединените нации за уговорките на недържавни субекти за нулеви излъчвания, разяснява, че констатациите би трябвало да бъдат " сигнален сигнал " за бизнеса.

" Много компании освен избират да подкопаят личните си задължения за климата, като лобират против дейностите в тази област, само че и техните задължения за нулеви чисти излъчвания просто не са надеждни ", показва тя.

InfluenceMap, учредена през 2015 година, с цел да предизвиква дейностите за справяне с климатичната рецесия, показва директно фирмите, които по едно и също време поемат задължения и лобират в интерес на политики, които им опонират. Според организацията тези компании имат сложени климатични цели, само че се застъпват за намаляване на политиките за климата или за разширение на промишлеността за изкопаеми горива.

Glencore, съгласно InfluenceMap, се опълчва на въвеждането на настояща политика за климата в Европейския съюз и на оферти дизайн на промяната на защитния механизъм на Австралия.

ExxonMobil пък се е противопоставила на препоръчаните от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати правила за електроцентралите и е упорствала за разширение на добива на петрол и газ в страната, показват от организацията.

Stellantis, която си е сложила за цел да реализира нулеви чисти излъчвания до 2038 година, на собствен ред се е оповестила срещу препоръчаната от Европейски Съюз цел за 100% понижаване на излъчванията на въглероден двуокис през 2035 година за новите леки коли и микробуси и поддържа напъните за намаляване на стандартите за излъчвания на Съединени американски щати за лекотоварните транспортни средства.

И трите компании отхвърлят формален коментар.

Изправени пред сходна рецензия през последните години, разнообразни компании декларират, че това, което вършат, е да се пробват да балансират задачите за климата с потребностите на доста заинтригувани страни.

Организация на обединените нации, която стартира срещата си на върха за климата COP28 по-късно този месец, декларира, че фирмите би трябвало да оповестяват своите лобистки и политически задължения и да ги съгласуват с проектите си за климата.

" Правителствата не съумяват да реализират нужния прогрес в политиката за климата и корпоративното въздействие е съществена причина за това ", безапелационен е Уил Ейчисън, водещ създател на изследването.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР