Гледайки старата черно-бяла снимка на момиченцето , застанало мирно“ пред

...
Гледайки старата черно-бяла снимка на момиченцето , застанало мирно“ пред
Коментари Харесай

Момиченцето от снимката е една от най-големите български певици – всеки си тананика нейния вечен хит:

Гледайки остарялата черно-бяла фотография на момиченцето, застанало „ спокойно “ пред дядо Мраз (да, по това време белобрадият дъртак се наричаше точно така), няма по какъв начин да не почувстваме трогване. Тези от нас пък, които са родени преди 90-те  години на предишния век, сигурно пазят по някоя сходна фотография в фамилния албум. Но да се върнем на момиченцето от фотографията.

Днес тя е една от най-обичаните певици у нас! На всеки рожден ден се пее нейна ария. Познахте ли я?

Това е  Мая Нешкова, която през днешния ден чества рожден ден. Тя е родена на 1 май 1957 година в столицата, научи Sofia24.bg. Най-емблематичната й ария – „ Рожден ден “ се пее от всички българи.

 Мая Нешкова

Още като студент в Естрадния отдел при Българската държавна консерватория (БДК) тя взе участие във вокално трио „ Обектив “ 1976 – 1977, с което реализира редица концерти и записи. Завършва консерватория през 1978 година в класа на Ирина Чмихова. След завършването си се открива в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър с началник композитора Кирил Икономов.

В началото на 1980-те години известността на оркестър „ Благоевград “ и неговата солистка последователно надвишава районните граници с песни като „ Конче вихрогонче “ и „ Слънчева любов “, в които Икономов употребява близки до националната музика ударения. Като солист на оркестър „ Благоевград “ Мая Нешкова работи в Западна Европа и реализира концертни турнета в Съюз на съветските социалистически републики и Югославия. През 1986 година Българска национална телевизия излъчва кино лентата „ Слънчева любов “ от концерта на оркестър „ Благоевград “ в Сандански.

През 1987 година печели Голямата премия на интернационалния фестивал в Улан Батор, Монголия. Популярността на Мая Нешкова през 1980-те години дотолкоз нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на игрища. През 1995 година слиза от сцената, с цел да роди и отгледа своите близначки. През 2001 година на Международния фестивал „ Еврофест “ в Скопие Мая Нешкова получава купата за изцяло творчество. Четири години по-късно тя се връща на сцената с нови планове.

Омъжена е за Кирил Икономов, с който имат две момичета-близначки – Йоана и Весела Икономови. През 2015 година Мая Нешкова взема интензивно присъединяване в юбилейния концерт на Мустафа Чаушев „ 50 години с песните на Мустафа Чаушев “, който се организира в град София. През май 2016 година е удостоена от президента Росен Плевнелиев с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развиването на културата и изкуството. На 29 септември 2017 година е оповестена за почетен жител на Благоевград.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР