Гледа ли България търси талант? Знаеш ли каква е историята

...
Гледа ли България търси талант? Знаеш ли каква е историята
Коментари Харесай

Близо 30 години уникален български метод за бързо смятане не влиза в учебните ни програми

" Гледа ли " България търси гений "? Знаеш ли каква е историята с това момче – Георги Георгиев, което сподели, че може дели и да умножава за секунди огромни цифри? Журито го попита какъв брой души в България могат да считат по този метод. И той отговори – двама души. Това момче пристигна при мен в Съюза на учените в Плевен. Подарих му мои авторски книги за новото броене на XXI век. Явно деликатно е чел какво съм написал в тях и е усвоил моя способ. Ето, по този начин желая да науча всички деца – освен в България, само че и в целия свят, да считат бързо и елементарно. Това ми е фантазията ".  С тези думи ме посреща на вратата на жилището си 85-годишният плевенчанин Илия Петров, откривателят на новия способ за бързо броене, прочут повече като " Живият компютър ".
Петров вкарва нови правила в аритметичните дейности умножение и разделяне на числата. Използването им изисква друг метод на мислене, който на процедура опростява и улеснява тези аритметични дейности. Според откривателя усвояването на метода не е мъчно даже за деца . Близо 30 години той се пробва да потвърди, че методът му може да промени живота на хората. За да се случи това обаче, методиката би трябвало да влезе в образователните стратегии на учениците. 
С Илия Петров се познаваме от много години. След всяка поредна негова премия, получена на интернационалните изложби за нововъведения някъде по света, ми е разказвал за уважението, което е спечелил за България с представянето на своя способ за бързо броене. Досега е издал 12 книги по тази тематика. Изнесъл е над 5 000 лекции – у нас, в Англия, в Швейцария, в Белгия, в Румъния и други Най-често аудиторията му е била от деца, които реагирали доста откровено и бързо научавали същността на метода за бързо броене.
Въпреки преклонната му възраст, ентусиазмът му не е понижен и с милиметър. Хваща химикалката и стартира следващата проява на опциите на своето изобретение. Ръцете му леко потреперват, само че мисълта му е бърза като мълния. Изпитва особена горделивост, че в търсачката Гугъл фотографията му стои паралелно до портретите на едни от най-известните откриватели в света - Айнщайн, Гьодел, Леонардо да Винчи и други Подчертава, че това е горделивост за всички българи.
В края на септември т.г. взел участие с два материала в национална научна конференция във Варна на Съюза на учените в България. Първият материал бил " Умножаване на двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени цифри с двуцифрени за секунди и записване на резултата в един ред ". Напрактика числата не се умножават, а се четат като книга. Никой в света до момента не го е правил, твърди Илия Петров. Вторият му материал на конференцията бил " Най-новото разделяне на цифри в аритметиката и в света ".
" Първата ми изява, на която показах този способ, беше на " Експо 91 " в Пловдив преди 28 години. Беше доста забавно за хората, които участваха. В същата 1991 година Министерството на националната култура взе решение детайли от моята методика да се вкарат за образование в учебните заведения. Беше издадена и заповед за назначение на експертен съвет. Този експертен съвет се събра на съвещание на 24 септември 1991 година и взе решение да методът да се вкара пробно в образователната и извънкласната активност по математика и информатика и резултатите от него да бъдат оценени ”, споделя Петров.
При промяната на държавните управления и на министрите на образованието по-късно обаче тази концепция била забравена. Сега той е решил още веднъж да сложи въпроса пред просветителното министерство. Изготвил е писмо до министър Красимир Вълчев. В него плевенчанинът предлага той и екперти МОН да разработят стратегия за проучване на метода за бързо броене в учебните заведения.
В писмото до министъра Илия Петров се обосновава: " Върху тази нова методика, наречена „ Жив компютър ”, работя повече от три десетилетия. С нея участвах на международни изложби и конгреси - " Експо 91 " в Пловдив, в Испания, Южна Корея, Белгия, Съединени американски щати, Швейцария и Румъния. На тях съм награждаван с четири златни медала, един сребърен, един бронзов, две позлатени купи и една статуетка. През 2014 година получих академичната премия по хуманитаристика на името на учен Йордан Трифонов. Ако с специалистите от министерството изготвим такава стратегия за проучване на този способ в учебните заведения, считам да я изпратя и на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя дава отговор за нововъведенията, проучванията и културата в Европейската комисия. Всички деца в България, Европа и света могат да станат магьосници на числата, в случай че се научат да умножават и да разделят по български. ”
" През 2018 година издадох една брошура за бързо умножение на огромни цифри – може да се каже, че съм основал българско судоко. Например, можеш да умножиш 7 трилиона, 5 милиарда и 6 милиона по 923 милиарда и да напишеш творбата в един ред. Никой различен в света не може да го направи. Ако децата изучат тази брошура, ще могат да правя чудеса с числата. Моят способ се отнася към менталната аритметика, употребена в древността. Той включва и разделяне за секунди на безпределно огромни на безпределно огромни и безпределно дребни на безпределно дребни цифри. Аз съм изцяло уверен, че рано или късно тази методика ще влезе в учебните заведения в целия свят ", твърди откривателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР