Главоболие, хрема, мускулни болки, кихане, сухота и драскане в гърлото

...
Главоболие, хрема, мускулни болки, кихане, сухота и драскане в гърлото
Коментари Харесай

Засичат ли масовите тестове „Омикрон“?

Главоболие, хрема, мускулни болки, кихане, сухота и драскане в гърлото - грип ли е или Омикрон? България се изкацва стръмно към нов и по оценките на експертите невъобразим досега пик на петата вълна от най-заразния досега вариант на ковид, само че картината в допълнение се замъглява и от пробудените този сезон грипни вируси. Симптомите се припокриват и подвеждат инфектираните, предизвестяват от дни здравните специалисти. На този декор през вчерашния ден отбелязахме връх по инфектирани от началото на пандемията в страната съгласно публично откритите с проби случаи. Броят на инфектираните обаче е най-малко пет пъти повече, разяснява през вчерашния ден в ефира на bTV математикът Божидар Томов. Нямаме обаче задоволително проби за определяне на действителната картина, повече от 10 000 теста на ден не могат да се вършат. Хипотезата за най-малко петорно по-голям брой инфектирани е изцяло евентуална като прибавим още няколко щриха: мнозина от хората с описаните към този момент признаци не се тестват, до момента в който " ситуацията не се утежни ", а други пък разчитат на по-достъпния и пестящ дълго очакване по опашки вид за инспекция с бързи антигенни проби, купени онлайн или от аптека. Може ли да се разчита обаче на точността им? " Мениджър нюз " стартира инспекция, а първите резултати от нея публикуваме през днешния ден

Намалена сензитивност?

В края на декември Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) , че ранни данни, свързани с успеваемостта на антигенните проби при лица, инфектирани с „ Омикрон “, допускат, че тестванията се оправят със засичане на разновидността, само че може да имат „ понижена сензитивност “* . Това значи, че те не престават да оказват помощ за диагностицирането с ковид, само че се усилва шансът да дадат неакуратен резултат.

В общия случай бързите проби за антигени са по-малко чувствителни спрямо молекулярните проби, какъвто е PCR, по тази причина и от FDA предлагат при подозрения за COVID-19 след негативен антигенен тест пациентите да си създадат и молекулярно проучване.

В, оповестено в Журнала по клинична микробиология през декември, също се загатва за отслабената сензитивност на антигенните проби по отношение на PCR, която не е оригиналност. Специалистите припомнят, че макар по-малката сензитивност способността на тестванията за антигени „ да откриват бързо лица с висок вирусен товар обезпечава клинична и социална здравна изгода в доста страни “. Освен това са оценени 10 разнообразни антигенни проби, а изводът е, че като цяло чувствителността им е сходна при разкриване на разновидностите „ Делта “ и „ Омикрон “.

В изследване, споделено този месец в платформата на Йейлския университет и други две институции, експерти настояват, че са открили, че два бързи антигенни теста, подобаващи за домашна приложимост, не са положителни в способността си да засичат ковид в първите дни от заразяване с „ Омикрон “.

Изследвани са 30 души, диагностицирани с COVID-19 в интервала 1-31 декември 2021 година на пет разнообразни работни места в американските градове Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско. При 29 от пациентите са открити признаци за „ Омикрон “. От лицата по едно и също време са вземани проби и за антигенни, и за PCR проби, само че междинното време от първия позитивен PCR до първия позитивен антигенен тест е 3 дни. Това усилва риска от предаване на заболяването, когато става дума за случаи, в които хората залагат единствено на антигенни проби, а точният резултат от тях закъснее.

Производители на тестванията от изследването са Abbott и Quidel. На 28 декември в обособени мнения и двете компании прецизираха, че са провели свои лабораторни разбори и смяна в ефикасността на тестванията им няма, като сполучливо засичат „ Омикрон “. Не се прецизира обаче в каква фаза от болестта се бележи тази успеваемост. От друга страна, имената на двата производителя не попадат в лист на FDA, в който са посочени проби, които е допустимо да не регистрират съществуването на новия вид. Там попадат единствено два теста – Revogene SARS-CoV-2 и Linea COVID-19 Assay Kit.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР